Schiphol-beveiligers dreigen met zomeracties

Schiphol-beveiligers maken zich zorgen over de zoektocht van de luchthaven naar nieuwe beveiligingsbedrijven, waarbij geen eisen worden gesteld aan de arbeidsvoorwaarden van de werknemers. In een brandbrief aan Schiphol-topman Dick Benschop dreigen de beveiligers met acties.

Sophie Blok
Beveiligers voeren een controle uit op Schiphol.  Beeld Dijkstra bv
Beveiligers voeren een controle uit op Schiphol.Beeld Dijkstra bv

In 2020 sluit Schiphol nieuwe beveiligingscontracten af. Zowel de bedrijven die nu op de luchthaven de veiligheid waarborgen als nieuwkomers komen daarvoor in aanmerking. De beveiligers vrezen dat de luchthaven nieuwe contracten aan zal gaan onder de cao Evenementenbeveiliging, die een veel lager loon en minder zekerheid biedt voor de werknemers dan de huidige cao Beveiliging.

In de brandbrief roepen de beveiligers Schiphol-directeur Benschop op om de cao Beveiliging als harde eis op te nemen om in aanmerking te komen voor een contract. Als de luchthaven die arbeidsovereenkomst niet als voorwaarde opneemt, volgen er deze zomer acties.

‘Keiharde race naar beneden’

Schiphol heeft al aangekondigd dat de prijs leidend is in de selectie van nieuwe beveiligingsbedrijven. Als de bedrijven zich intekenen onder de cao Particuliere Beveiliging kunnen ze hun diensten veel goedkoper aanbieden. FNV-campagneleider Schiphol, Joost van Doesburg: “Zonder garantie op de cao Beveiliging, komen we in een keiharde race naar beneden terecht. Dat is een hele slechte zaak, niet alleen voor beveiligers en hun gezinnen, maar ook voor passagiers en hun veiligheid.”

Van Doesburg waarschuwt voor langere wachttijden, hoge werkdruk en personeelstekorten. Hij benadrukt het belang van goed opgeleide en ervaren beveiligers op plekken als Schiphol, ook als dit meer geld kost. “Je kunt een beveiliger van Pinkpop niet zomaar even op de luchthaven aan het werk zetten,” aldus Van Doesburg.

Schiphol herkent zich niet in het door FNV geschetste beeld. Volgens een woordvoerder is kwaliteit leidend bij de aanbesteding. Het verzoek van FNV om uitsluitend partijen te selecteren die de cao Beveiliging hanteren, strookt volgens de luchthaven niet met de bepalingen van het aanbestedingsrecht.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden