Amsterdam Bewaar

Schimmelalarmlijn heeft tientallen meldingen binnen

Woningen aan de Bernard Loderstraat zitten vol schimmel.
Woningen aan de Bernard Loderstraat zitten vol schimmel. © Mats van Soolingen

De alarmlijn voor schimmelwoningen die de SP zaterdag heeft geopend, heeft tientallen meldingen binnengekregen.

Inmiddels heeft de partij tegen de veertig meldingen gehad van Amsterdamse huurders die kampen met schimmelproblemen in hun woningen. 

SP-raadslid Erik Flentge zegt dat hij een dergelijk aantal wel had zien aankomen, maar dat de verhalen ernstiger zijn dan verwacht. "De ernstigste verhalen gaan over kinderen die ziekenhuis in, ziekenhuis uit gaan, vermoedelijk vanwege slechte huisvesting. Ook klagen veel mensen over astma, en vertellen over houtrot, wateroverlast en rottende kozijnen."

Veel meldingen uit West
Naar aanleiding van de meldingen lijkt de schimmelproblematiek voor te komen in huizen van zowel corporaties als commerciële verhuurders, in alle stadsdelen van Amsterdam. 

Flentge: "Wat al wel opvalt is dat klachten uit Oud- en Nieuw-West oververtegenwoordigd zijn." Veel bewoners zeggen zich machteloos te voelen, en al vele malen afgewimpeld te zijn door hun huisbaas. 

De SP gaat alle meldingen onderzoeken en die met de bewoners aankaarten bij de verhuurders van de woningen. De partij strijdt al jaren met huurders van sociale huurwoningen, maar ook andere politieke partijen komen op voor bewoners die kampen met schimmel en algen. 

Vorig jaar heeft de SP woningcorporatie Stadgenoot in beweging gekregen voor de renovatie van duizend woningen in Holendrecht. De partij voerde actie met wethouder Laurens Ivens, waarna Stadgenoot besloot tot maatregelen.

Lees ook: Schimmel in huizen is hardnekkig: 'De kinderen worden ziek' [+]