Schildering Black Archives hersteld: ‘Steun maakt werk nog mooier’

De muurschildering op het pand van The Black Archives is weer hersteld. Ruim een maand geleden werd de schildering van Surinaamse grootheden beklad met witte verf en de tekst ‘roetveegpiet is genocide’.

Olaf Heyblom
De muurschildering is in ere hersteld. Beeld Nina Schollaardt
De muurschildering is in ere hersteld.Beeld Nina Schollaardt

De schildering van de Surinaamse grootheden Anton de Kom, Perez Jong Loy, Cindy Kerseborn, Sophie Redmond en Hugo Kooks, wier hoofden op een na werden beklad, prijken weer onbesmeurd op de muur van het pand op de Zeeburgerdijk in de Dapperbuurt. Eerst dacht de organisatie nog dat de schildering onherstelbaar was beschadigd, maar omdat de hoofdlijnen van het werk nog goed zichtbaar waren, konden de kunstenaars het na een reinigingsbeurt toch opnieuw schilderen.

“De schildering is nu misschien wel nog mooier geworden,” vertelt oprichter Mitchell Esajas “Vooral het idee dat er zo veel steun is nadat mensen de schildering hebben beschadigd, maakt het mooi.”

Na de bekladding op 3 december, doneerden meer dan vijftig mensen spontaan geld aan The Black Archives. Samen met geld uit een fonds werd het herstel bekostigd.

Nieuwe initiatieven

Het geld dat over is, wil de organisatie gebruiken om nieuwe initiatieven tegen racisme en voor zwarte emancipatie te financieren. “Wij doen als kunst- en erfgoedinstelling een open oproep om een kunstwerk, tekst of iets dergelijks in te dienen.”

The Black Archives deed een dag na de bekladding aangifte. Hoewel de daders duidelijk zichtbaar op camera staan, zijn er volgens Esajas nog altijd geen verdachten opgepakt. De organisatie heeft wel een vermoeden.

Toen Akwasi op 14 november bij zijn woning in Weesp lastig werd gevallen door voorstanders van Zwarte Piet, zouden dezelfde stickers zijn achtergelaten als bij deze actie. De politie heeft de zaak in onderzoek.

De muurschildering op het pand van The Black Archives werd op 3 december besmeurd met witte verf op de gezichten van belangrijke Surinaamse persoonlijkheden. Op de plek van de ogen hing een stikker met de tekst: roetveegpiet is genocide.  Beeld ANP
De muurschildering op het pand van The Black Archives werd op 3 december besmeurd met witte verf op de gezichten van belangrijke Surinaamse persoonlijkheden. Op de plek van de ogen hing een stikker met de tekst: roetveegpiet is genocide.Beeld ANP

The Black Archives

The Black Archives is een drie jaar geleden opgericht historisch archief met zwart erfgoed. Het archief bestaat uit duizenden boeken, documenten en objecten over de geschiedenis van zwarte mensen. Het heeft als doel de verborgen geschiedenissen publiek toegankelijk te maken. In 2018 wonnen zij de Amsterdamprijs voor de Kunst.

Het pand van The Black Archives is eigendom van Vereniging Ons Suriname. Naast The Black Archives is onder meer de Eritrese Vereniging Amsterdam er gevestigd. Ook de organisatie achter de festivals Keti Koti en Kwakoe zit in het gebouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden