PlusReportage

Schatzoeken op het vernieuwde Waterlooplein: ‘Ik kwam voor een rugzak, nu heb ik een broek’

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Nog voor de Waterloopleinmarkt officieel werd heropend, struinden er zaterdagochtend tientallen mensen langs de kramen. ‘Het voelt als schatzoeken.’

Raounak Khaddari

De kalmte die bij Chinese theerituelen komt kijken en de drang om te stoppen met koffie zorgden ervoor dat de Amsterdamse Marcel Kinsbergen (50) in de afgelopen weken eindeloos veel YouTubevideo’s heeft gekeken met instructies om zelf thee te leren maken zoals ze dat in China doen. Het onmisbare object voor dit proces scoorde hij op zaterdagochtend op het Waterlooplein.

Uit zijn oranje rugtas haalt hij een klein, bruin, handgemaakt theepotje dat even daarvoor door een marktkoopman in een oude krant is gerold. “Gekocht voor 13 euro. Dat is niet goedkoop, maar prijs was eerst 25 euro,” zegt Kinsbergen, terwijl hij het bruine potje op zijn handpalm legt. Hij is blij dat de oudste vlooienmarkt van Amsterdam weer heropend is.

“Dat die kraampjes tijdelijk naar de Zwanenburgwal waren verplaatst, vond ik ook wel wat hebben. Maar dat het zo verspreid was, vond ik minder. Nu is het weer één markt. Ik kom hier twee keer per week. Voor de sfeer en om spullen te kijken. Soms koop ik ook wat. Het is een soort spel dat hier wordt gespeeld. Je bouwt een band op met de verkopers en je wilt er allebei goed uitkomen.”

Ongelijke behandeling

In de afgelopen jaren is het Waterlooplein opnieuw ingericht en bestraat. Ook heeft de gemeente besloten dat souvenirverkoop binnenkort verboden wordt. Marktkooplui krijgen vier jaar om hun aanbod te veranderen. En hoewel de Waterloopleinmarkt op zaterdag feestelijk werd geopend – met muziek, ballonnen en drankjes – is lang niet iedereen blij met de herinrichting.

Er heerst bij de ondernemers al weken veel onvrede over het vernieuwde plein. Marktlui klagen over lekkende boxen en bomen die pal voor kramen staan en melden dat wind- en regenzeilen niet passen. Ook zeggen ze dat bij de indeling van de nieuwe markt geen rekening is gehouden met de vergunde plaatsen die de verkopers hadden op de oude markt.

Bovendien voelen ondernemers zich ongelijk behandeld ten opzichte van winkeliers, omdat zij geen ‘toeristenmeuk’ mogen verkopen, terwijl toeristenwinkels in de binnenstad dit wel mogen blijven doen. FNV overhandigde zaterdag daarom namens marktkooplui van het Waterlooplein een petitie aan stadsdeelbestuur Centrum.

Hete saus en plastic tulpen

Voor het publiek mag dat de pret echter niet drukken. Dianna Muntianu (29) is vandaag naar het Waterlooplein gekomen met twee vriendinnen. “Het leuke aan deze markt is dat je er álles kunt vinden: soms echt prachtige dingen. Het voelt als schatzoeken. Ik kwam voor een rugzak en vond een geweldige broek die ik niet kon laten hangen.”

Muntianu zit gehurkt op de grond naast een zeil waarop een puntige stapel spijkerbroeken ligt. Een marktkoopman gooit boven op de berg nog een grote zak met jeans leeg.

Er valt op het Waterlooplein overigens meer te halen dan alleen kleding. Aan de randen van de markt kun je voor 2 euro magneetjes in de vorm van fietsen of molens scoren. CBD-olie is er ook, en je kunt er terecht voor loempia’s, gigantische Boeddhabeelden, ansichtkaarten, fietsen, leren jacks, skipakken, potjes hete saus, plastic tulpen, schilderijen, strandlakens met de Mona Lisa erop, vinyl...

Terugkopen

Hanneke van de Vijsel (69) scoorde kort geleden nog vijf ‘heel mooie schaaltjes met een gouden rand’ voor 5 euro. Ze woont in de buurt en loopt elke dag even over het Waterlooplein. “Ik vind dat ze het plein mooi gemaakt hebben. De randen rondom de bomen zijn ook goed afgewerkt. Het is toch een prachtige markt. Mijn moeder kwam er ook altijd al. Wij zeggen al jaren in de familie: de dingen die je weggooit, kun je terugkopen op het Waterlooplein.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden