Schaatsen op grachten wellicht volgend weekend al mogelijk

Na dit weekeinde zijn de omstandig­heden ideaal voor de snelle groei van natuurijs. Volgens weerman Wouter van Bernebeek van Weerplaza is het goed mogelijk dat aankomend weekend al op de Amsterdamse grachten wordt geschaatst.

Chris van Mersbergen en Tom Grosfeld
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dit weekeinde was de vorming van natuurijs nog lastig, doordat er veel sneeuw en wind was. Ook is de temperatuur pas sinds kort onder nul.

Dat gaat de komende dagen veranderen, zegt Van Bernebeek. “Het is nu al ruim onder nul, en dat blijft het. Vandaag is het gestopt met sneeuwen en vanaf dinsdag neemt de wind af, waardoor ijs beter kan groeien. We verwachten dat de bewolking ook woensdag of donderdag wegtrekt, wat zorgt voor koudere nachten. Het land is dan nog altijd bedekt met sneeuw, waardoor de warmte in de bodem blijft in plaats van vrijkomt.”

“Alles bij elkaar zijn dit echt de ideale ingrediënten voor de snelle groei van natuurijs. Denk aan drie tot vier centimeter per nacht. En het ziet er niet naar uit dat we snel van dit weer af zijn, integendeel zelfs.”

Al eerder op plassen

Volgens Van Bernebeek zullen eerst de slootjes dichtvriezen, dan de bredere sloten en op de wat langere termijn, richting het weekeinde, de grotere wateren. De nachten lijken ontzettend koud te gaan worden, richting min 15 graden.

“Ik denk dat het het volgend weekend mogelijk is om te schaatsen over de Amsterdamse grachten. Het nadeel is dat het in de stad altijd wat warmer is dan op het platteland, dus het zou kunnen dat men elders eerder kan schaatsen op plassen terwijl die groter zijn dan de grachten. Maar toch: volgend weekend, of de maandag of dinsdag erop, zou haalbaar moeten zijn. Als alles meezit kan het ook eerder zijn, maar dat durf ik niet te voorspellen.”

Voordeel is dat zaterdag de Amsterdamse IJsnota is ingegaan. Daarmee wordt de kans op ijsgroei in de stad vergroot. Door een aantal maatregelen wordt de kans op ijsgroei in de stad vergroot. Zo is de Eenhoornsluis in het centrum van de stad gesloten, en dat zal ook gebeuren met een aantal kleinere sluizen. Zo komen waterstromen sneller stil te liggen, en kan het ijs in de grachten beter aangroeien.

Daarnaast wordt een vaarverbod voor delen van de stad ingesteld. In eerste instantie gaat dat om een beperkt aantal grachten. Bij aanhoudende vorst kan dit uitgebreid worden. Met een vaarverbod wordt voorkomen dat boten de eerste ijslaag beschadigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden