Video

Schaatsen op de Keizersgracht? Streetart Frankey doet het

Er ligt geen ijs, maar Streetart Frankey bedacht iets om vrijdag tóch te kunnen schaatsen, op de Dag van de Elfstedentocht. Niet in Friesland, maar op de Amsterdamse Keizersgracht.

Josien Wolthuizen

Frank de Ruwe – zoals Streetart Frankey eigenlijk heet – vond het schaatsen op water wel ‘zwaar’. “Ik heb niet van die grote bovenbenen, en je moet wel getraind zijn voor schaatsen.” Het maakt het een goede workout. “Je hebt ook mensen die betalen voor de sportschool, dan is dit toch lekkerder.”

De laatste keer dat De Ruwe schaatste op de grachten, was toen ze dichtvroren in 2012. “Dat voelde als een soort Koninginnenacht op het ijs: overal mensen, vuurkorven, eten en drinken, tot diep in de nacht. Elk jaar hoop ik weer dat het er is.”

Keizersrace

Maar het vriest nauwelijks, dus dacht De Ruwe: misschien kun je wel op water schaatsen. Vorig jaar begon hij met het bouwen van het apparaat. “In de zomer heb ik het even laten liggen, want dan heb je geen zin om te schaatsen. Maar toen de kou weer terugkwam, ben ik doorgegaan.” Afgelopen kerstvakantie heeft hij zijn schaatsapparaat afgebouwd.

Dat het vrijdag de Dag van de Elfstedentocht is, hoorde hij pas van de week op tv. “Gisteren stonden we nog in de werkplaats in een bak water.” Met zijn apparaat, dat een propellertje en een roer bevat, kon hij ook vooruit ‘schaatsen’ en zelfs sturen. “Alleen moet je wel snelheid hebben om te kunnen sturen. Net werd ik wel even zo moe dat ik een beetje afdreef.”

De grote vraag is: is dit het schaatsen van de toekomst? De Ruwe contacteerde donderdagavond nog Ronald Mulder, de ‘Keizer’ – winnaar van de Keizersrace, een schaatsrace over de Keizersgracht, tussen de Leidsestraat en Spiegelgracht, in 2012. “Ik appte hem gisteren: ik ga morgen je titel afpakken. Hij zei dat veel professionele schaatsers het gaaf zouden vinden om te proberen.”

Frank de Ruwe schaatste heen en weer over de Keizersgracht, op het stuk tussen de Nieuwe Spiegelstraat en de Leidsestraat. Beeld Jean-Pierre Jans
Frank de Ruwe schaatste heen en weer over de Keizersgracht, op het stuk tussen de Nieuwe Spiegelstraat en de Leidsestraat.Beeld Jean-Pierre Jans

Dag van de Elfstedentocht

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren organiseert sinds vorig jaar op 15 januari de Dag van de Elfstedentocht. Op die dag in 1919 werd de Elfstedenvereniging opgericht. Bij de viering van het honderdjarig bestaan van de vereniging ontstond het idee voor een speciale dag waarop Friese archieven, musea en kennisinstellingen het materiaal laten zien dat ze in huis hebben over de Elfstedentocht. Vorig jaar was de eerste editie, en die was volgens Van de Vooren gelijk een succes.

Toen duidelijk werd dat de Dag van de Elfstedentocht dit jaar niet fysiek kon plaatsvinden, besloot Van de Vooren de hashtag #11DAG21 in het leven te roepen. Niet alleen musea en archieven, maar juist ook particulieren worden opgeroepen hun materiaal online te delen. “Het idee van deze dag is om mensen aan te sporen hun archieven in te duiken. Niet iedereen ziet de waarde van oud materiaal van de Elfstedentocht, terwijl het een belangrijk onderdeel is van de geschiedschrijving.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden