Amsterdam Bewaar

Scanauto's speuren negen gestolen voertuigen op

Sinds 1 januari werkt de politie samen met de Rijksdienst voor het Wegverkeer om gestolen auto's te herkennen
Sinds 1 januari werkt de politie samen met de Rijksdienst voor het Wegverkeer om gestolen auto's te herkennen © ANP

Sinds de scanauto's van de gemeente controleren of geparkeerde auto's in Amsterdam zijn gestolen, zijn negen voertuigen opgespoord.

De scanauto's van de gemeente zijn sinds 1 januari niet alleen op zoek naar auto's in Amsterdam waarvoor geen parkeergeld is betaald. Voertuigen waar op een andere manier iets mis mee is, worden eveneens opgemerkt door de slimme camera's van de parkeerwachten.

'Mooie score'
Dat zijn vaak auto's die zich volgens het nationale kentekenregister niet op de openbare weg mogen bevinden, meestal omdat ze gestolen zijn. Sinds de proef is gestart, negen weken geleden, zijn negen auto's op die manier opgespoord. 

De woordvoerder van de gemeente noemt het een mooie score. "Al zijn er nog wat kinderziektes die we de komende tijd willen wegwerken." Zo komt het voor dat voertuigen als gestolen worden geïdentificeerd, maar dat de ophaaldienst te laat arriveert. In zulke gevallen is het gestolen waar alweer weggereden. 

Privacy
De pilot loopt tot eind 2018. "Alle tijd dus om dit soort onvolkomenheden op te lossen," aldus de woordvoerder. 

Met deze proef maken de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de politie voor het eerst gebruik van verkeersinformatie die door de gemeente is verzameld. De privacy is gewaarborgd, stelt de gemeente, omdat de politie en de RDW geen zelfstandige toegang hebben tot de gegevens: zij leveren alleen een lijst aan met alle kentekens die zich niet op de weg zouden mogen bevinden.