Saks off 5th in Kalverpassage wordt uitverkoopwinkel Hudson's Bay

De omgevallen outletketen Saks off 5th maakt in de Kalverpassage plaats voor een uitverkoopwinkel van moederbedrijf Hudson’s Bay. Eind dit jaar trekt bovendien modeketen The Sting in de leegstaande winkelruimte van de voormalige Kalvertoren.

Herman Stil
Op 23 november 2017 opende Saks OFF 5TH Amsterdam in de Kalverpassage. Beeld Tammy Van Nerum
Op 23 november 2017 opende Saks OFF 5TH Amsterdam in de Kalverpassage.Beeld Tammy Van Nerum

De in 2017 verbouwde voormalige Kalvertoren tussen Kalverstraat en Heiligeweg dreigde grotendeels leeg te komen te staan door het plotselinge vertrek van Saks off 5th. De outletdochter van het wankelende warenhuisconcern Hudson’s Bay streek anderhalf jaar eerder in de grootste winkel van de Kalverstraat; op de begane grond en de eerste verdieping van de Kalverpassage.

In april maakte de nieuwe eigenaar van Hudson’s Bay, het Oostenrijkse Galeria Kaufhof Karlstad, bekend dat het alweer stopt met de outletketen. Dit tot woede van Kalverpassage-eigenaar Kroonenberg Groep, die een vijftienjarig huurcontract inclusief exploitatieverplichting met het bedrijf had lopen. Kroonenberg houdt Hudson’s Bay daar ook aan en wilde geen huurde van minder statuur accepteren. “Ze gaan er nu een uitverkoopvestiging van Hudson’s Bay exploiteren,” zegt topman Lesley Bamberger. “Daar hebben we best vertrouwen in. Ze doen dat al in de voormalige vestiging van Saks in Rotterdam en daar is iedereen best enthousiast over.”

Hudson’s Bay, dat in 2017 naar Nederland kwam, zit in grote financiële problemen. Het moederbedrijf bevestigt noch ontkent plannen te hebben zich uit Nederland terug te trekken of het aantal vestigingen - nu dertien - terug te brengen. Vandaag werd bekend dat de Nederlandse modeketen The Sting de resterende leegstaande winkelruimte in de Kalverpassage zal huren voor zijn Amsterdamse flagshipwinkel. “Ze betrekken de begane grond aan de Kalverstraat en de hele kelderverdieping,” zegt Bamberger. “In totaal 3300 vierkante meter. Het is een partij met hoge eisen, dus we gaan nu opnieuw aanpassingen doen aan de gevel en het interieur.” Zo komen er tussen beide verdiepingen roltrappen.

Moederbedrijf The Sting Companies heeft met dochter Costes al een grote vestiging in de Kalverpassage - en zowel The Sting als Costes zijn al elders in de Kalverstraat gevestigd. Het modeconcern, dat haar hoofdkantoor onder de rook van Amsterdam heeft, werd in 1982 opgericht en is eigendom van vastgoedmagnaat Ronnie Rosenbaum en oprichter Herman Franzen. Het concern heeft 107 vestigingen - merendeels Sting en Costes - in Nederland, België en Duitsland.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden