Nieuws

Saied H. niet langer verdachte inzake grote wapenvondst Hoofddorp

Justitie staakt de strafzaak tegen Saied H. (37). Hij wordt niet langer in verband gebracht met een grote partij (zware) wapens die in maart 2019 werd aangetroffen in een garagebox in Hoofddorp. De zaak tegen zijn medeverdachten loopt door.

Paul Vugts
In de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch werden in maart 2019 in een garagebox automatische vuurwapens aangetroffen. Het was de start van een uitgebreid recherche onderzoek. Beeld Politie
In de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch werden in maart 2019 in een garagebox automatische vuurwapens aangetroffen. Het was de start van een uitgebreid recherche onderzoek.Beeld Politie

Saied H. zat van september 2015 tot augustus 2019 in de gevangenis, na een veroordeling tot acht jaar cel voor de handel in wapens en drugs. Dat is volgens zijn advocaat Johan Mühren de voornaamste reden dat zijn cliënt niet te koppelen is aan de wapens in de periode waarin die in een auto lagen in de garagebox in Hoofddorp.

Ondanks het gegeven dat zijn dna werd aangetroffen op de loop van één van die wapens, volgt de officier van justitie het verzoek van raadsman Mühren om de zaak te staken. Een verklaring voor het aangetroffen genetisch materiaal, zo betoogde de advocaat, zou het feit kunnen zijn dat H. lijdt aan hyperhidrosis, extreem zweten. De kans is in zijn geval groter dat zijn dna via via op een wapen terechtkomt dan bij een ander.

In de wapenzaak Afan zijn inmiddels alle vijf verdachten op vrije voeten. De hoofdverdachten zullen wel voor de rechtbank moeten komen.

Wapenarsenaal

In juni arresteerden arrestatieteams vier verdachten voor betrokkenheid bij het forse wapenarsenaal, één Amsterdammer zat al vast omdat hij de garagebox aan Graan voor Visch had gehuurd. Daar trof de recherche op 27 maart 2019 een gestolen Renault Clio aan met een vals kenteken, met daarin sport- en rugtassen op de achterbank en in de kofferbak.

De tassen bevatten acht automatische wapens, twaalf handvuurwapens, geluiddempers en vier handgranaten. Verder lagen er handschoenen, regenpakken, bivakmutsen, vele blanco en valse kentekenplaten die waren gestolen bij een bedrijf in Nieuwegein. Er lagen ook verpakkingen van wifi-routers, mogelijk bedoeld om te gebruiken tijdens observaties.

Eén van de verdachten, Zoubeir I. (32), was net zoals zijn broer een vaste gast in de Platinum Lounge in Utrecht van Saïd Razzouki en diens broers Mohammed en Zaki.

Nabil B.

Het waterpijpcafé is inmiddels gesloten, maar gold als een hoofdkwartier van de forse groep rond Ridouan Taghi en de broers Razzouki, die justitie in het megaproces Marengo vervolgt voor een lange reeks liquidaties en moordplannen.

Of de wapens van deze groep waren, is nog niet vastgesteld. Wel zat ook dna van de kroongetuige in die zaak, Nabil B., op een van de wapens. De recherche gaat er in elk geval van uit dat de wapens bedoeld waren voor zware misdrijven zoals liquidaties.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden