's Werelds eerste Polderdak verhuist naar Voedselbank Zuid

Het eerste Polderdak van de wereld gelegen op het dak van Old School in de Gaasterlandstraat verhuist naar het pand van de Voedselbank aan de Lutmastraat.

Het Parool
Het Polderdak op de Voedselbank. Beeld Waternet
Het Polderdak op de Voedselbank.Beeld Waternet

Wegens renovatie van het voormalige schoolgebouw Old School was het nodig om het Polderdak een andere bestemming te geven. Green Business Club Zuidas besloot met circulariteit als uitgangspunt dat de locatie van de Voedselbank in Zuid een goede plek zou zijn. Het dak maakt door de goede isolatie de binnentemperatuur van de Voedselbank een stuk aangenamer en zorgt voor een lagere energierekening.

Het Polderdak ontstond in 2013 door een samenwerkingsverband tussen Green Business Club Zuidas, Amsterdam Zuidas, Waternet en De Dakdokters. Het met groen begroeide dak vangt water op en zorgt er op deze manier voor dat wateroverlast tijdens piekbuien wordt tegengegaan. Ook werkt het verkoelend op warme dagen en biedt het voedsel voor insecten.

Het ingenieuze systeem werd door andere steden in Nederland en de rest van de wereld overgenomen. Zo liggen er nu Polderdaken in Den Haag, Delft, Leiden, Rotterdam, maar ook in New York en diverse Italiaanse steden. Tot nog toe telt Amsterdam tien groene daken, onder andere op de Zuidas waar ook op De Boel en het kantoor van Breevast Polderdaken liggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden