PlusUpdate

Ruzie Bij1: Gario ontkent, maar bestuur en Simons halen hard uit na ‘toxisch gedrag’

De partijtop van Bij1 heeft hard uitgehaald naar de geroyeerde partijprominent Quinsy Gario. Een scheuring van de partij lijkt afgewend, al werden er alom excuses gemaakt.

Tobias den Hartog
Quinsy Gario tegen wie volgens het Bij1-bestuur zestien klachten werden ingediend. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Quinsy Gario tegen wie volgens het Bij1-bestuur zestien klachten werden ingediend.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Bij1 zette vorige week de kunstenaar en activist Gario uit de partij. Het partijbestuur gaf zaterdag daarvoor tijdens een besloten ledenvergadering ook de motivatie prijs. Het bestuur had tegen Gario zestien klachten ontvangen van ‘het zaaien van tweedeling’, ‘mannelijke dominantie en manipulatief gedrag’. Alles werd samengevat onder de noemer ‘toxisch gedrag’.

Volgens sommigen ging het eigenlijk om een soort couppoging die tussen november en februari was begonnen. De inzet zou de koers van de partij zijn. De strijd zou gaan tussen de ‘gematigde stroming’, onder leiding van Bij1-Tweede Kamerlid Sylvana Simons en de radicalere stroming van Gario. Simons zegt te willen opkomen voor alle onderdrukten in de maatschappij waar Gario alleen zou willen strijden voor antiracisme – allereerst voor mensen met kleur.

Niets gezegd

Het gezicht van de partij, Sylvana Simons, had zich aanvankelijk afzijdig gehouden in het conflict, omdat ze naar eigen zeggen met vakantie was. Toch stelde ze zich zaterdag lijnrecht op tegenover Gario: “Sommigen vergeleken hem (Gario, red.) in 2020 al met het Paard van Troje. Dit had voorkomen kunnen worden. Het spijt mij.”

Ook het bestuur putte zich uit in excuses. “Het spijt ons dat deze situatie zo lang heeft kunnen voortduren.”

Gario ontkent de beschuldigingen. “Er zijn blijkbaar al sinds de campagne signalen over mij binnengekomen, maar niemand heeft mij er ooit op aangesproken,” zei hij tegen de NOS. “Ik heb met heel veel mensen samengewerkt en projecten gedaan. Ik weet dat ik integer ben. Dat ik alles heb gedaan om een goede campagne neer te zetten. Toen is me niets gezegd over mijn gedrag en nu komt dit naar buiten. Ik begrijp niet waarom mijn leven in gevaar moet worden gebracht. Ik weet zeker dat ik nu weer een digitale lynchpartij ga meemaken.”

Al met al maakte de partij Bij1, goed voor één zetel in de Tweede Kamer, de eerste interne crisis door.

Zo ging een deel van de achterban, met name regionale afdelingen, achter Gario staan. Actrice, schrijfster en BIJ1-lijstduwer Anousha Nzume oogstte op Facebook veel bijval met een post waarin ze ‘zwaar teleurgesteld’ zegt te zijn in de manier van communiceren door het bestuur. Zij en anderen zetten vraagtekens bij het onderzoek naar Gario, dat werd gedaan door advocatenkantoor Van Overbeek De Meyer. Dat werd weggezet als ‘een wit bureau, in opdracht van een bestuur waarvan de actieve leden weinig divers zijn, over een zwarte man’.

Gario trekt aan kortste eind

Gario beklaagde zich er in media over dat hij het onderzoek zelf nooit heeft gezien en dat hij niet weet waarom het bestuur zijn lidmaatschap heeft beëindigd. Hij kreeg steun vanuit de Haagse afdeling van Bij1: bestuurslid Mariam el Maslouhi zegt dat zij zelf heeft ‘mogen meemaken hoe sommige mensen bij Bij1 niet weten hoe ze zwarte mensen en mensen van kleur horen te bejegenen’. Zij zegt ‘in shock’ te zijn door de behandeling die Gario ten deel is gevallen.

Toch lijkt het kamp-Gario aan het kortste eind te trekken: op zijn verbanning komt de partij vooralsnog niet terug. In een verklaring laat de partij weten dat er ‘gereflecteerd zal worden op het verloop van de afgelopen week’. “En zal er worden gekeken naar wat de partij beter had kunnen doen. Op deze manier streven we naar een veilige vereniging. Nu, en in de toekomst.”

Gario zei tegen de Volkskrant dat hij nog ‘bepaalde hoop’ heeft ‘dat het uiteindelijk goed gaat komen’. “Ik geloof in de mensen die zich verenigd hebben in deze partij en dat zij ook gaan inzien: dit is niet de manier hoe we met elkaar omgaan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden