Amsterdam Bewaar

Rutte vindt nieuw stadsbestuur Amsterdam 'helemaal niks'

Mark Rutte spreekt de aanwezigen toe op de tweede dag van het voorjaarscongres van de VVD op congreslocatie Papendal
Mark Rutte spreekt de aanwezigen toe op de tweede dag van het voorjaarscongres van de VVD op congreslocatie Papendal © ANP

Premier Mark Rutte vindt het nieuwe Amsterdamse college van GroenLinks, D66, PvdA en SP 'helemaal niks'. Dat zei hij als VVD-leider op het congres van zijn partij.

Hij beaamde dat de stad 'verloren' is aan links. "Ik vind het geen goed nieuws, als VVD'er.'' Volgens Rutte is dit het bewijs 'dat het uitmaakt op wie je stemt'.

Rutte zei dat het college een kans is voor de VVD-fractie in de stad om te bewijzen aan kiezers dat het een verkeerde keuze heeft gemaakt door op andere partijen te stemmen.

Klagen
Zo deelde de VVD-voorman een katje uit naar D66'ers, liberalen die volgens hem op VVD hadden moeten stemmen. Zij mogen van Rutte 'nu niet klagen' dat er een links college is gevormd. 

"Ik snap dat die denken dat het heel deftig is om op D66 te stemmen. Op woensdagavond naar het concertgebouw enzovoort, maar dit is een uitgelezen kans aan ons om te laten zien dat het wel wat uitmaakt wat je stemt.''

Dit zijn de belangrijkste plannen van de nieuwe coalitie

Meer over het nieuwe coalitieakkoord

Meer groen, minder auto's: de nieuwe coalitie is duidelijk links en progressief.

Links Amsterdam versus een rechts kabinet: dat gaat knetteren.

Rutger Groot Wassink: 'Dit coalitieakkoord is ambitieus'

Lees alle updates op de eerste dag van het nieuwe coalitieakkoord in dit blog.