Amsterdam Bewaar

Rutte: Belangrijk om alert te zijn en blijven

Mark Rutte
Mark Rutte © ANP

"Deze laffe daad laat zien hoe belangrijk het is dat we alert zijn en blijven." Dat zegt premier Mark Rutte naar aanleiding van de steekpartij vrijdag in Amsterdam, waarbij de dader volgens de politie handelde met een terroristisch motief.

"Mijn gedachten zijn nu allereerst bij de twee zwaargewonde, Amerikaanse slachtoffers," zegt de minister-president. Rutte spreekt daarnaast zijn 'diepste respect' uit voor de agenten en NS-medewerkers die volgens hem 'adequaat hebben gereageerd in een noodsituatie'.

De Amsterdamse tak van de VVD sloot zich op Twitter aan bij de teksten van Rutte: 'Er is snel opgetreden door agenten ter plekke. Wij steunen burgemeester en politie om snel maatregelen te nemen voor de veiligheid in Amsterdam.'

Ook Geert Wilders reageerde op het nieuws. 'Vreselijk nieuws dat opnieuw duidelijk maakt dat islam voor geweld en terreur staat en open grenzen levensgevaarlijk zijn.'

Rutte laat verder weten dat de minister van Justitie en Veiligheid en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in nauw contact staan met burgemeester Femke Halsema en met politie en Openbaar Ministerie in de hoofdstad.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.