Amsterdam Bewaar

Russische internethit uit Amsterdam krijgt animatieserie

De Homunculus Loxodontus.
De Homunculus Loxodontus. © Margriet van Breevoort

Een kunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Margriet van Breevoort, dat de afgelopen maanden is uitgegroeid tot een Russische internethit, krijgt een vervolg op tv.

De Homunculus Loxodontus wordt het leidend voorwerp van een Russische animatieserie. Er worden ook knuffels gemaakt van het figuur, dat nog het meest op een uitgezakte zeekoe lijkt, en allerlei producten en etenswaren. llegale knuffels en t-shirts met het figuur zijn momenteel al te koop, al heeft Van Breevoort er zelf nog nooit een in handen gehad. 

Kunstenaar Margriet van Breevoort reageert nog steeds een beetje beduusd op alle aandacht die haar creatie krijgt in Rusland. "Ik heb pas net gehoord dat de serie doorgaat, en of ik er nieuwe karakters voor kan creëren. Wanneer het te zien zal zijn: geen idee."

Illegale knuffels
Begin dit jaar werd het beeld, dat ze in opdracht voor het Leids Universitair Medisch Centrum maakte, door Russische internetgebruikers opgepikt. Het geduldig wachtende dier bleek extreem herkenbaar te zijn voor de Russen, die sinds de Sovjettijd gewend zijn veel te moeten wachten. De grijze dikkerd werd driftig in allerlei komische situaties gefotoshopt en al snel 'Zhdun' gedoopt, een verbastering van het Russische woord zhdu dat 'ik wacht' betekent.  

Talloze Russische bedrijven hebben Van Breevoort het afgelopen halfjaar benaderd om haar beeld te kunnen gebruiken. "Daarom ben ik sinds kort aangesloten bij een Russisch mediabedrijf, dat me helpt in contact te komen met de juiste mensen."

In juni maakte de Amsterdamse kunstenaar voor het eerst een tripje naar Moskou. "Ik mocht er op een filmfestival een praatje houden over mijn werk, en moest wat interviews geven." Het zal hoogstwaarschijnlijk niet de laatste reis naar Rusland zijn die ze kan maken dankzij Zhdun.