Nieuws

Rusland onderzoekt besluit Krimcollectie aan Oekraïne te geven

De Russische autoriteiten stellen een onderzoek in naar het Nederlandse besluit Krimkunstschatten die zijn bewaard in Amsterdam naar Oekraïne te sturen.

Het Parool
Een van de voorwerpen van de tentoonstelling uit 2014, 'De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee', in het Amsterdamse Allard Pierson Museum.
 Beeld AP
Een van de voorwerpen van de tentoonstelling uit 2014, 'De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee', in het Amsterdamse Allard Pierson Museum.Beeld AP

Het Russische Onderzoekscomité, een landelijke opsporingsdienst, zegt dat wordt samengewerkt met het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken om de zaak grondig uit te zoeken.

Het Onderzoekscomité zegt volgens Russische media dat het onderzoek draait om het feit dat voorwerpen met culturele waarde niet worden teruggegeven aan de, door Rusland geannexeerde, Republiek van de Krim. Die wordt omschreven als de rechtmatige eigenaar van de kunstschatten.

Amsterdamse Allard Pierson Museum

De collectie, die bestaat uit honderden voorwerpen, ligt al jaren bij het Amsterdamse Allard Pierson Museum. De kunstschatten waren uitgeleend door culturele instellingen op de Krim toen dat schiereiland nog deel uitmaakte van Oekraïne. Dat veranderde in 2014, toen Rusland het gebied annexeerde.

Dat leidde tot getouwtrek over wie recht heeft op de schatten: Oekraïne − waar de Krim dus niet meer toe behoort − of de uitlenende musea die nu onder Russisch bestuur vallen.

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat de kunststukken in afwachting van stabilisatie van de situatie op de Krim naar het Nationaal Historisch Museum van Oekraïne in Kiev kunnen worden overgebracht. Het gaat om een tijdelijke maatregel ter bescherming van het cultureel erfgoed.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden