Ruim honderd demonstranten tegen bomenkap in Noorderpark

Ruim honderd mensen verzamelden zich zaterdagmiddag in het Noorderpark om te demonstreren tegen bomenkap. “Ik word hier zo boos van.”

Raounak Khaddari
Protest in Noorderpark. Beeld Raounak Khaddari
Protest in Noorderpark.Beeld Raounak Khaddari

Ondanks dat de pijl op het spandoek bij de ingang van het Noorderpark de verkeerde kant op wijst, weten meer dan honderd mensen het grasveld te vinden waar zaterdag om 14.00 uur de demonstratie tegen de kap van zestig bomen begint. Er is muziek, er zijn spandoeken en als de megafoon het na een paar keer proberen doet, kan iedereen ook horen wat het doel is van de demonstratie: de bomenkap stoppen.

“Niemand wordt er gelukkig van als de bomen worden gekapt,” zegt Bryony Cooper (69) die midden op het grasveld staat. “Denk eens even na. Kijk naar de tijd waarin we nu leven, in plaats van alleen maar plannen te volgen die al jaren op papier staan. Mensen, we hebben nu behoefte aan frisse lucht en groen. Juist nu bomen kappen? Het is stom en kortzichtig. Sorry, maar ik word hier zo boos van.”

Geen herplantplicht

Een woordvoerder van het stadsdeel liet eerder al weten dat jaren geleden is besloten tot het evenemententerrein en dat het onlangs toegekende miljoenen-budget is bedoeld om het park beter geschikt te maken als plek voor ‘ontmoeting en ontspanning’. En daar moeten bomen voor wijken.

Volgens het stadsdeel geldt voor 26 van de 60 bomen geen herplantplicht omdat bomen die blijven staan door ‘dunning’ meer ruimte krijgen om te groeien. Langs het Noordhollandsch Kanaal en de Nieuwe Leeuwarderweg komen 45 bomen terug.

Klimaatverandering

“Kijk eens om je heen, al die mensen. Je kan hier prima met honderd man staan. En de bomen staan er ook gewoon bij,” zegt Simon de Boer (60) die naar eigen zeggen ontroerd is door de opkomst. “Dit is een heel belangrijk protest. Helemaal in de tijd waarin we nu leven.” De Boer doelt op de klimaatverandering. “De aarde warmt op. Deze bomen geven ons schaduw en koelte. Ze zijn nodig voor onze gezondheid. We hebben ze echt nodig.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden