Ruim helft van de nieuwbouw in Amsterdam staat naast een treinstation

Meer dan de helft van de nieuwe woningen in Amsterdam is de afgelopen jaren gebouwd rondom een ov-knooppunt. Dat blijkt uit de Monitor OV-knooppunten 2018/2019 van de provincie Noord-Holland.

Jari Goedegebuure
null Beeld ANP
Beeld ANP

In Amsterdam werden in de jaren 2012-2018 bijna 31.000 nieuwbouwwoningen gebouwd, waarvan 16.307 (53 procent) woningen binnen 1200 meter van een ov-knooppunt. Daarbij gaat het voornamelijk om treinstations: metrostations zijn hierbij niet meegerekend, wel het regionale busstation bij Buikslotermeerplein in Noord.

Dat percentage lag in de gehele provincie Noord-Holland wat lager, namelijk op 44 procent. Wel is sinds 2015 in absolute aantallen een duidelijke stijging te zien, iets waar het provinciaal bestuur blij mee is. Die ziet het aantal woningen in de buurt van stations het liefst nog meer groeien, zodat het openbaar vervoer en de bestaande ruimte in het stedelijk gebied optimaal benut worden.

Een van de redenen hiervoor is het aantrekkelijk maken van steden in de regio, zoals Zaanstad en ook Alkmaar, voor Amsterdammers die in de hoofdstad vanwege het woningtekort geen huis kunnen krijgen. Door te zorgen voor een goede bereikbaarheid moet forenzen naar Amsterdam een kleinere hobbel worden.

Ook in de toekomst lijkt het aantal woningen rondom ov-knooppunten toe te nemen. Volgens cijfers over bouwplannen die Noord-Hollandse gemeenten aanleverden, zou 80 procent van de woningen die tussen 2019-2040 worden gerealiseerd in de buurt van een treinstation zijn. In Amsterdam zou het volgens de provincie om zo’n 85.000 gaan, ongeveer 85 procent van het totaal.

Fors meer reizigers

Het aantal treinreizigers in de provincie is ten opzichte van 2012 toegenomen met 23 procent naar ruim 800.000. Die groei is vooral terug te zien bij stations met veel werkgelegenheid in de buurt (Amsterdam Zuid), bij stations met recreatievoorzieningen in de omgeving (Zaanse Schans) en waar verschillende functies bij elkaar komen, zoals werk en plezier bij Bijlmer Arena.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden