Ruim 80 procent groepachters geplaatst op eerste voorkeursschool

Ruim 80 procent van de Amsterdamse kinderen uit groep acht is ingeloot bij zijn of haar school van eerste voorkeur. Dat werd donderdagmiddag bekend bij de uitslag van de Centrale Loting & Matching.

Raounak Khaddari
Hoewel er op dit moment op scholen geen les wordt gegeven vanwege de coronamaatregelen, ging de loting gewoon door. Beeld ANP
Hoewel er op dit moment op scholen geen les wordt gegeven vanwege de coronamaatregelen, ging de loting gewoon door.Beeld ANP

Een kleine 97 procent van de 7672 Amsterdamse leerlingen die aan de lotingsprocedure meededen, mag naar een school binnen zijn of haar top vijf. 3,5 procent van de leerlingen is ingeloot op een school van buiten hun top vijf.

De uitslag is ongunstiger dan vorig jaar. Toen werd ruim 83 procent van de kinderen uit groep 8 ingeloot bij de eerste opgegeven voorkeursschool. 98 procent mocht naar een school uit hun top vijf.

Volgens Rob Oudkerk, voorzitter van de koepel van Amsterdamse schoolbesturen Osvo, is de daling te wijten aan het hogere aantal leerlingen dat dit jaar aan de loting meedeed. “Er deden 80 leerlingen meer mee dan vorig jaar, terwijl het aantal plekken hetzelfde was.”

Er is overigens genoeg plek voor iedereen in de hoofdstad. In totaal zijn er 9976 plaatsen op 63 scholen op het voortgezet onderwijs beschikbaar. “Maar we zullen nooit die honderd procent plaatsingsgarantie binnen ieders top-3 bereiken”, zegt Oudkerk. “Sommige scholen zijn nu eenmaal populairder dan anderen.”

Hoewel er op dit moment op de scholen zelf geen les wordt gegeven vanwege de coronamaatregelen, ging de loting gewoon door. De loting ging wel anders dan de vorige vijf keren, zo laat Oudkerk weten. “Alles gaat nu online, maar dat verandert niets aan de procedure. Ook nu gebeurde de loting in aanwezigheid van een notaris.”

Tweede ronde

Negen leerlingen konden vooralsnog niet worden geplaatst op een middelbare school. Volgens Osvo hadden die leerlingen geen plaatsingsgarantie omdat ze een te korte voorkeurslijst hadden ingevuld.

Alle achtstegroepers die niet tevreden zijn met hun lotingsuitslag mogen meedingen voor een betere plek in de tweede lotingsronde. Zij moeten dan binnen vijf dagen een nieuwe keuze maken uit de beschikbare scholen. Die uitslag van de tweede lotingsronde wordt 9 april bekend gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden