Update

Ruim 150 arrestaties bij demonstratie Museumplein

Ruim 150 mensen zijn zondagmiddag gearresteerd na een demonstratie op het Museumplein tegen de coronamaatregelen. De mobiele eenheid veegde twee keer het plein leeg omdat de betogers zich niet aan de coronamaatregelen hielden.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

In de ochtend was door demonstranten al een tekstkar onklaar gemaakt, aldus de politie. Ook werd bij het preventief fouilleren een mes aangetroffen. Toen in de loop van de middag 300 mensen verzamelden op het plein om te demonstreren tegen de coronamaatregelen, besloot de driehoek de demonstratie te ontbinden. De mobiele eenheid veegde daarop met hulp van het waterkanon het plein leeg.

Even later kwam er een stroom van tientallen mensen met gele parapluutjes langs het Concertgebouw gelopen. De groep liep in de Van Baerlestraat over de weg en de trambaan, richting het Roelof Hartplein.

Rond 16.00 uur verzamelde er weer een groep op het Museumplein. Zij werden door de politie met versterkt geluid gevraagd om het plein te laten. Aan die oproep werd gehoor gegeven.

Actiegroep Nederland in Verzet had eerder aangekondigd dat er zondag opnieuw ‘koffie werd gedronken voor vrijheid’ op het Museumplein, als een protest tegen de coronamaatregelen van het kabinet en tegen burgemeester Femke Halsema.

De gemeente had toestemming gegeven voor een demonstratie met maximaal 500 mensen in het Arenapark, maar demonstranten waren toch naar het Museumplein gekomen. Omdat burgemeester Halsema onderwerp is van de demonstratie, nam locoburgemeester Simone Kukenheim deze zondag haar taken waar, ook als voorzitter van de driehoek.

Eerder op zondag was er overleg tussen de Amsterdamse driehoek van burgemeester, politie en justitie. Hiermee hoopten de autoriteiten een situatie als zaterdag te voorkomen. Toen kwamen zo’n duizend mensen protesteren. Aangezien het protest niet was aangemeld bij de gemeente, was het verboden en werd de demonstratie beëindigd. Daarbij werden waterkanonnen ingezet en 58 mensen opgepakt.

Demonstratie tegen racisme

Elders in Amsterdam, in het Westerpark, was een betoging tegen racisme en fascisme. Rond 14.20 uur werd het daar volgens de gemeente te druk. ‘Als er meer mensen zijn, wordt de demonstratie ontbonden. Kom niet meer naar het Westerpark!,’ schreef de gemeente op Twitter. In Groningen, Den Haag, Rotterdam en Maastricht waren vergelijkbare protesten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden