RTVA blijft toch lokale omroep van Amstelveen

RTVA blijft de lokale omroep van Amstelveen. Hoewel de gemeente af wilde van de zender, heeft het Commissariaat voor de Media toch een uitzendlicentie verstrekt. 

Beeld -

De gemeenteraad van Amstelveen had het Commissariaat voor de Media geadviseerd RTVA niet langer als publieke media-instelling voor Amstelveen aan te wijzen. De omroep zou niet in staat zijn om de ‘publieke taak te vervullen’ en onvoldoende de ‘maatschappelijke behoeften bevredigen’. Oftewel: de gemeente was het niet eens met het aanbod van RTVA. Ook zou RTVA ondanks een ‘royale subsidie’ volgens de gemeente niet goed functioneren en een slechte werkgever zijn.

Maar volgens het Commissariaat is het helemaal niet de taak van de gemeente om te adviseren over de invulling van die ‘publieke taak’. RTVA voldoet aan de wettelijke criteria, de zogeheten statuten, en krijgt daarom de licentie.

Advies

Het Commissariaat is verplicht een advies te vragen aan de gemeente over lokale media-instellingen, omdat de gemeente weet welke maatschappelijke kwesties er spelen. Doorgaans wordt dit advies overgenomen, tenzij er een ‘zwaarwichtige’ reden is.  

RTVA was het niet mee eens met de argumenten van de gemeente. De omroep zegt ondanks een ‘beperkt budget’ een uitstekende bijdrage te kunnen leveren aan het lokale medialandschap. De zender blijft met de nieuwe licentie tot augustus 2024 op de buis. 

Alternatief te laat

Eind oktober verscheen een nieuwe potentiële omroep op het toneel: Stichting AAN! Amstelveen, wat volgens de gemeente een serieus alternatief was. Hun aanvraag werd niet behandeld. De aanvraagprocedure liep al en RTVA was al aangewezen door het Commissariaat. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden