Royce de Vries, zoon van doodgeschoten Peter R., ook gewaarschuwd voor levensgevaar

Royce de Vries, zoon van de in juli vermoorde Peter R. de Vries, is door de politie gewaarschuwd dat ook hij gevaar loopt. Reden kan zijn dat hij de zussen van kroongetuige Nabil B. als advocaat bijstond, al heeft hij direct na de aanslag op zijn vader de juridische bijstand aan hen gestaakt.

Wouter Laumans en Paul Vugts
Royce en Kelly de Vries stappen in een volgauto die achter de rouwauto rijdt met daarin de kist van hun vader Peter R. de Vries bij Koninklijk Theater Carré.  Beeld ANP /  ANP
Royce en Kelly de Vries stappen in een volgauto die achter de rouwauto rijdt met daarin de kist van hun vader Peter R. de Vries bij Koninklijk Theater Carré.Beeld ANP / ANP

De recherche onderzoekt een tip aan de politie dat onbekenden ook Royce de Vries willen vermoorden.

“De enige reden die ik kan bedenken, is dat ik als advocaat de onschuldige zussen van Nabil B. heb bijgestaan in een civiele kwestie tegen de staat. Daar ben ik mee gestopt toen mijn vader was neergeschoten,” zegt De Vries. “Ik deed dat uit veiligheidsoverwegingen anoniem, zó anoniem dat zelfs andere kantoorgenoten van niets wisten, maar de opsporingsdiensten zijn zo onzorgvuldig geweest het te laten uitlekken, waarna het ook nog eens in de media is gemeld.”

Nadat was bekendgemaakt dat De Vries de zussen bijstond, overwoog hij daar al mee te stoppen. “Door de aanslag op mijn vader is dat versneld en kwamen de zussen wéér zonder advocaat te zitten,” zegt De Vries. “Ik heb mijn eigen familie in het ziekenhuis moeten beloven dat ik mijn handen volledig van de procedures voor de familie van Nabil B. zou aftrekken. Het was niet het moment om eigenwijs te zijn.”

Eerder al waren andere advocaten afgehaakt omdat ze er na een reeks missers niet meer op vertrouwden dat de overheid in staat zou zijn hun identiteit goed af te schermen. Dat wordt beschouwd als de enige manier om zonder zware beveiliging de familieleden van Nabil B. bij te staan. Van hem zijn inmiddels broer Reduan (maart 2018), advocaat Derk Wiersum (september 2019) en vertrouwensman Peter R. de Vries (6 juli 2021) vermoord.

De opsporingsdiensten gaan ervan uit dat de opdracht voor de moorden kwam van de criminele organisatie rond Ridouan Taghi, die door Nabil B. van grof onderwereldgeweld is beschuldigd, waaronder een reeks liquidaties. Hard bewijs daarvoor ontbreekt vooralsnog.

‘Ik ben geen strafrechtadvocaat’

De bijstand die De Vries aan de zussen verleende, had overigens niets te maken met de strafzaak Marengo waarin Nabil B. kroongetuige is. “Ik heb deze familieleden bijgestaan in civiele kwesties tegen de staat. Mijn bijstand had geen enkele betrekking op Marengo, omdat ik geen strafrechtadvocaat ben. Bovendien was mijn vader juist teruggetreden van ons kantoor omdat hij zich wél met Marengo ging bezighouden. Dat was anders voor niets geweest.”

“Naar aanleiding van de dreiging die er momenteel kennelijk op mij rust, zijn veiligheidsmaatregelen getroffen en wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar de herkomst van deze dreiging,” zegt De Vries. “Ik hoop met het naar buiten brengen van deze informatie de dreiging te doen stoppen.”

Over de genomen veiligheidsmaatregelen doet De Vries om voor de hand liggende redenen geen mededelingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden