Rotterdammers boos om 'typisch Amsterdamse kapsalon'

Een grillroom- en shoarmazaak aan de Overtoom claimt dat de snack kapsalon (friet, shoarma, kaas en sla) een Amsterdamse uitvinding is. Rotterdam is woedend.

Jorien de Wit

Met een groot bord op de stoep wordt de calorierijke snack aangeprezen als 'Amsterdam speciality Real Kapsalon'.

"Zelfoverschatting van de hoofdstad," vindt hoogleraar stadshistorie Paul van de Laar die acht jaar geleden al riep dat de kapsalon het cultureel erfgoed van de toekomst is.

Cultureel erfgoed
"Ik omarm de kapsalon als Rotterdams cultureel erfgoed. We moeten er trots op zijn." Dat de Amsterdammers deze Rotterdamse lekkernij nu als hún uitvinding zien, dat kan natuurlijk niet. "Als het heel erg uit de hand loopt, vind ik dat de Rijdende Rechter er uitspraak over moet doen. Hij zal zeggen: Amsterdam is kansloos," grapt hij.

Bij de Rotterdamse shoarmazaak El Aviva - uitvinder van de caloriebom - schiet de claim van de Amsterdammers in het verkeerde keelgat. "Dit is heel erg zielig."

Boze reacties
De foto van het reclamebord is gedeeld op Twitter en roept veel boze reacties op. "Ik heb mensen in mijn zaak gehad die dit in Amsterdam zagen. Ik baal hier ontzettend van. Maar wat kan ik er verder aan doen? Ik heb geen patent op de kapsalon," zegt ondernemer Dervis Bengü van El Aviva.

Bengü vindt de ondernemer van de shoarmazaak 'een zielenpoot'. "Het is ongelofelijk dat je blijkbaar dingen moet verzinnen die niet waar zijn. De kapsalon is door ons uitgevonden. Dat weet toch iedereen?"

Museum Rotterdam
De eigenaar van de Amsterdamse zaak zegt tegen AT5 niet te weten dat het gerecht oorspronkelijk uit de Maasstad komt. "Meer bedrijven promoten het als specialiteit uit Amsterdam. Maar misschien kun je zeggen: de kapsalon komt uit Rotterdam, maar wij in Amsterdam maken het gerecht beter."

De kapsalon ontstond in 2003. Volgens Van de Laar is de lekkernij vastgelegd als Echt Rotterdams Erfgoed in de collectie van het Museum Rotterdam. "De Rotterdamse kapsalon de beste én de echte."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden