Amsterdam Bewaar

Rokin is na twee jaar weer geopend

De nieuwe fontein voor boekhandel Scheltema
De nieuwe fontein voor boekhandel Scheltema © Charlotte Odijk

Twee jaar bepaalden steigers en indrukwekkende kranen het beeld op het Rokin. Zaterdag werd de boulevard officieel weer geopend.

Het hele weekend zijn er feestelijkheden rond de opening van het vernieuwde Rokin en Muntplein. Vrijdag werd de nieuwe fontein op het pleintje voor boekhandel Scheltema al geopend, zaterdag volgde de hele straat. 

Die onderging de afgelopen jaren een transformatie, van een enigszins verlopen doorgangsstraat tot een chique boulevard. Althans, dat was de wens van de planners, die het gebied rond metrostation Rokin een impuls willen geven. De 'Rode Loper' werd verder uitgerold, de straat kreeg luxe klinkers en warenhuis Hudson's Bay betrok een flink pand naast NRC.

Ook zijn nieuwe bomen aangeplant en trottoirs verbreed, wat moet zorgen voor een chiquere uitstraling. De werkzaamheden vergden veel geduld van omwonenden en ondernemers, erkent wethouder Pieter Litjens. "Maar het resultaat is ongelooflijk mooi: minder autoverkeer, aangename pleinen, wandelpromenades en riante winkelstraten."