Nieuws

Rode lichtbalk voor fietsers op gevaarlijkste kruispunt van de stad

Het is een beetje alsof Darth Vader zijn lichtsabel is verloren op de Stadhouderskade: een rode lichtbalk is het nieuwste gereedschap in de strijd tegen fietsers die door rood rijden.

Marc Kruyswijk
Op het gevaarlijke kruispunt Ferdinand Bolstraat-Stadhouderskade is een ledstrip aangebracht om fietsers te bewegen niet door rood te rijden. Beeld Nina Schollaardt
Op het gevaarlijke kruispunt Ferdinand Bolstraat-Stadhouderskade is een ledstrip aangebracht om fietsers te bewegen niet door rood te rijden.Beeld Nina Schollaardt

Het is een proef, een experiment. Want, zegt Geert van Ham, voorzitter van de werkgroep Blackspots: “Je moet wat. We hebben op het kruispunt alle mogelijke maat­regelen bedacht, we hebben naar de inrichting gekeken, maar er wordt hier nog steeds vaak door rood gefietst. Terwijl dit echt een heel gevaarlijk kruispunt is. De zwartste blackspot van de stad.”

En dus komen fietsers op de kruising van de Stadhouderskade en de Ferdinand Bolstraat sinds deze week niet alleen een rood stoplicht tegen maar ook een roodverlichte strook in het wegdek. Alles om de fietser ervan bewust te maken dat op deze plek optimale alertheid is geboden.

Bodegraven

Het idee is een beetje afgekeken uit Bodegraven. Daar is enkele jaren geleden een soortgelijke strip geplaatst in het trottoir om voetgangers ­ertoe te bewegen niet langer voornamelijk gefocust te zijn op hun mobiele telefoon, maar vooral even goed uit te kijken bij het oversteken. In ­Amsterdam is het dus de fietser die wordt aangesproken.

De ledstrip komt heel nadrukkelijk niet in plaats van het verkeerslicht, zegt Van Ham. “Het is puur om mensen bewust te maken van het feit dat er iets aankomt, dat ze goed moeten opletten. Het licht gaat op rood als het verkeerslicht rood is. Als het op groen staat, gaat de lichtstrip uit.”

Technische problemen

Eigenlijk zou de strip al vorig jaar februari worden geplaatst, maar technisch had het meer voeten in aarde dan voorzien, zegt Van Ham. “Want de verkeerslichten moeten altijd blijven werken. Het mocht niet zo zijn dat als de strip zou uitvallen, bijvoorbeeld door overvloedige regenval, het verkeerslicht ook niet meer zou werken.”

De komende maanden zal de ledstrip nauwgezet gemonitord worden. Hoeveel mensen rijden straks nog door rood? Van Ham: “We gaan op een gegeven moment ook in gesprek met de fietsers, we zijn benieuwd wat zij ervan vinden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden