Rijks en Tropenmuseum kunnen zich vinden in rapport over teruggave roofkunst

Het Rijksmuseum en het Tropenmuseum, beide genoemd door de commissie die oordeelt dat kunst uit de voormalige koloniën onvoorwaardelijk moet worden teruggegeven als het land van herkomst daar om vraagt, kunnen zich vinden in die conclusie.

Het Parool
In het Rijksmuseum ligt een diamant die ooit van de sultan van Banjarmasin was. Beeld ANP
In het Rijksmuseum ligt een diamant die ooit van de sultan van Banjarmasin was.Beeld ANP

“Het is een belangrijk vraagstuk waar in de afgelopen decennia, ook internationaal, steeds meer aandacht voor is,” zegt Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum. “Daarom is het goed dat hier landelijk beleid voor komt en dat er een advies ligt. Wij vinden het een goed advies om een onafhankelijke commissie en een expertisecentrum in te richten om eventuele claims van staten te behandelen. Wij verwachten dat dit zal bijdragen aan een constructieve dialoog met landen van herkomst. Daarnaast is het van belang dat de musea internationaal samenwerken om de kennis over dit gebied te vergroten.”

Diamant

Ook het Rijksmuseum wordt meermaals genoemd door de commissie onder leiding van jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves-Ho Kang You, die zich het afgelopen jaar heeft gebogen over roofkunst en adviseert de schatten terug te geven als het land van herkomst daar om vraagt. Zo heeft het Rijksmuseum een diamant in de collectie die ooit van de sultan van Banjarmasin was. In een toelichting is Gonçalves duidelijk: “Als het niet aan jou toebehoort, dan moet je het teruggeven.”

“Voor het Rijksmuseum betekent dit dat we zelf ook onderzoek blijven doen naar de herkomst van onze collecties uit de voormalige koloniën en de internationale samenwerking intensiveren,” zegt Dibbits. “De onafhankelijke commissie zal uiteindelijk gaan over restitutie.”

Dwang

Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Tropenmuseum, is het daarmee eens. “Dit is een grote stap voorwaarts. Wij hopen dat dit advies op korte termijn wordt omgezet in beleid.”

Schoonderwoerd gaat ervan uit dat de minister van OCW het advies overneemt. “Hiermee neemt Nederland zijn verantwoordelijkheid door het onrecht te erkennen en teruggave mogelijk te maken. Wij juichen dat toe. Ook vinden we het terecht dat de commissie de mogelijkheid biedt voor het claimen van objecten die niet onder dwang zijn afgestaan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden