Misdaadjournalist Paul Vugts. Beeld Artur Krynicki
Misdaadjournalist Paul Vugts.Beeld Artur Krynicki

Ridouan Taghi, misschien wel de bloeddorstigste crimineel van Nederland

Paul Vugts

Een forse reeks Amsterdamse criminelen kreeg de laatste jaren levenslang voor het (laten) plegen van onderwereldmoorden. Hun dossiers stonden bol van grof geweld, of het nou ging om Willem Holleeder, Jesse R., Omar L., Anouar B., Adil A., Naoufal F. en nog enkele anderen.

De rechters oordeelden dat ze zich buiten de maatschappij hadden geplaatst door niets ontziend te moorden of laten moorden.

Hun strafprocessen waren imposante zaken die ik voor Het Parool van begin tot eind versloeg – veelal jarenlang. Toch, geen van de verdachten maakte het in de visie van de opsporingsdiensten én goed ingevoerde bronnen in het criminele milieu zo bont als Ridouan Taghi, die met zestien ‘gewone’ medeverdachten plus kroongetuige Nabil B. terecht staat in megazaak Marengo. Die zaak zal de komende jaren uitgroeien tot het grootste strafproces in Nederland ooit.

De zaak draait inmiddels om zes liquidaties, drie mislukte moordpogingen, vier voorbereidingen voor nooit uitgevoerde liquidaties, twee mislukte aanslagen met explosieven en deelname aan een criminele organisatie met onderwereldmoorden als oogmerk.

De op 22 december 1977 in Beni Selman in Marokko geboren Taghi wordt óók gezien als de man die niets ontziend nog (veel) meer criminele rivalen uit de weg liet ruimen, en Nederland bovendien schokte met de ene aanslag op de rechtsstaat na de andere.

Dieptepunten waren de moord op de broer van Nabil B., zes dagen nadat hij in maart 2018 als kroongetuige was gepresenteerd, plus de moord op B.’s advocaat Derk Wiersum in september 2019.

Eerder was misdaadblogger Martin Kok al geliquideerd nadat hij als eerste uitvoerig en met naam en toenaam over Taghi cum suis had gepubliceerd. Op de redacties van De Telegraaf en Panorama zijn aanslagen gepleegd na publicaties over Taghi’s vermoede organisatie.

Zelf schreef Taghi volgens justitie op 18 augustus 2015 in een paniekerig bericht aan zijn vermoede adjudant Mao R. dat hij werd gezocht voor ‘32 moorden’ – waarna hij per jetski, zodiac en motor van Marokko naar Spanje vluchtte en voortvluchtig bleef tot hij in december 2019 dan toch werd gepakt in Dubai.

Voor 32 moorden zal hij niet worden vervolgd, maar zijn bijgaande voorspelling dat hem levenslang boven het hoofd hangt, is niet ver gezocht.

Alle reden voor een speciale editie over de man die de bedenkelijke reputatie heeft verworven van bloeddorstigste crimineel die Nederland kende – en die zelf met klem ontkent dat te zijn.

Zo leest u de Digitale Editie op uw tablet

De Digitale Editie is gratis te lezen voor abonnees van Het Parool, op dit moment alleen op tablet. Ga op uw tablet naar parool.nl/editie en installeer de app van Het Parool.

Log in op de app door in het servicemenu op ‘Inloggen’ te klikken. Bent u abonnee maar heeft u geen account? Ga dan naar myaccount.parool.nl en maak hier een account aan. Als u dit account heeft aangemaakt en bent ingelogd wordt uitgelegd hoe u uw abonnementsgegevens koppelt.

De app is geschikt voor apparaten met het besturingssysteem Android 5 of hoger en iOS 10 en hoger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden