Restaurant Saravana Bhavan sloot de deuren na uitbuiting van personeel

Indiaas Restaurant Saravana Bhavan aan de Stadhouderskade sloot vorig jaar november de deuren wegens arbeidsuitbuiting. Chefs van het restaurant moesten ruim 75 uur per week werken, hun paspoorten en bankpassen werden afgenomen.

David Hielkema
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dat blijkt uit onderzoek waarvoor Het Parool uitgebreid sprak met direct betrokkenen binnen en buiten het bedrijf en oud-personeel. Het onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) naar de vestiging loopt nog steeds.

Saravana Bhavan is een begrip. Het is de McDonald’s van het Indiase eten, en de grootste vegetarische restaurant­keten ter wereld. Het had in 2017 een wereld­wijde omzet van 343 miljoen euro en 127 restaurants verspreid over 24 landen. In Nederland zijn er twee zaken: één in Den Haag en één in Amsterdam.

Het restaurant in Amsterdam ging in 2016 open. De keten liet personeel ­vanuit India invliegen onder de zogenoemde kennismigrantenregeling: een regeling die ­bedoeld is om hoogopgeleide buitenlanders ­relatief gemakkelijk aan een visum te helpen. Hier hoort een maandsalaris van 4200 euro bij.

Paspoorten afgenomen

Eenmaal in Nederland werden de paspoorten van de chefs afgenomen. Ze werkten zes dagen in de week 12,5 uur per dag. Ook op hun ‘vrije dag’ stonden ze van 07.00 uur tot 12.00 uur in de keuken. De chefs kregen maandelijks in cash 700 euro als salaris uitbetaald.

Oud-medewerkers zeggen dat de chefs bij vertrek in India werden gedwongen om blanco cheques te tekenen, die kunnen worden gebruikt om hen onder druk te zetten als ze dwarsliggen. Ook moesten ze een leeg, maar wel officieel document ondertekenen dat managers vervolgens kunnen invullen om ‘kosten’ op opstandige werknemers te verhalen. Daarin staat bijvoorbeeld dat ze hun huis, waar familieleden nog vaak wonen, overdragen aan de bazen van Saravana Bhavan. Een drukmiddel om de chefs in hun macht te houden.

Inspectieonderzoek

Dat de slechte arbeidsomstandigheden de reden waren voor sluiting wordt niet ontkend door Biju Gopalakrishnan (46), de rechterhand van de eigenaar Shivakumar van Saravana Bhavan. Gopalakrishnan zegt dat het moederbedrijf geen kennis had van de arbeidsomstandigheden, maar de lokale franchisenemer hier de verantwoordelijkheid voor had. Gopalakrishnan ontkent dat chefs blanco cheques moesten tekenen bij vertrek.

Ondanks het lopende inspectieonderzoek is het restaurant sinds een week weer open. Nieuwe franchisenemers deden in augustus, onder dezelfde restaurantnaam, een aanvraag voor een exploitatievergunning. Dat duurt normaal acht weken. Inmiddels heeft gemeente Amsterdam alleen een tijdelijke toestemming gegeven om open te gaan totdat een definitief besluit is genomen. Bij twijfel over de integriteit van een bedrijf kan de gemeente bij een exploitatievergunning het Landelijk Bureau Bibob advies vragen over het gevaar van crimineel misbruik. De gemeente wil niet bevestigen of dit nu ook gebeurt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden