Update

Restaurant HaCarmel vernield door zelfde verdachte als in 2017

De voorruit van het restaurant is vernield.  Beeld Jop van Kempen
De voorruit van het restaurant is vernield.Beeld Jop van Kempen

Het koosjere restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg is vrijdagochtend opnieuw belaagd: de linkerruit werd ingeslagen en de Israëlische vlag in brand gestoken. De aangehouden verdachte is de Syriër Saleh A. (31), die in 2017 ook de ruit van het restaurant heeft vernield.

Hanneloes Pen

De eigenaren van het restaurant, familie Bar-on, kreeg vrijdagochtend het zoveelste telefoontje dat het restaurant was belaagd. Een man, die volgens omstanders gekleed was in groen-bruine kleuren van het leger, gooide de linkerruit van het restaurant in. Achter het raam stond de Israëlische vlag die de restauranthouders elke dag boven de deur ophangen.

“De vlag had hij al voor een deel uit het raam getrokken en in de fik gestoken. Je zag de gesmolten brandplekken zitten. Het is een synthetische vlag. Gelukkig heeft het niet vlam gevat in het restaurant zelf, anders was de hele boel in de fik gevlogen,” zegt David Bar-on, die elders een bakkerij heeft.

De politie, die heel snel ter plaatse was, heeft een verdachte gearresteerd. De man stond met stalen buis en aansteker voor het restaurant. Bij de aanhouding is pepperspray gebuikt. Over het motief is vooralsnog niets bekend.

Eieren en mayonaise

De aangehouden verdachte is de Syriër Saleh A. (31), een bekende van de politie. Hij sloeg in 2017 de ramen in met een knuppel, stal de vlag en besmeurde het restaurant met eieren en mayonaise. Hij kon worden gepakt en werd door de rechter verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

Enkele weken geleden was op de deurpost met een zwarte marker de woorden ‘Find Jew’ geschreven.

null Beeld HaCarmel
Beeld HaCarmel

Bijna gewoon

Sami Bar-on, de vader van Daniel en David en mede-eigenaar van het restaurant aan de Amstelveenseweg, verblijft momenteel in Israël. Hij werd door zijn zonen op de hoogte gesteld. “Dit is de zoveelste keer. Wat kun je ertegen doen? Ik heb altijd gezegd: Het wordt erger. En de autoriteiten blijven maar zeggen dat het geen terreur is maar dat de daders gek zijn.”

Burgemeester Halsema heeft contact gezocht met HaCarmel. “Geweldig dat Halsema meteen langskwam bij ons in het restaurant,” zegt mede-eigenaar Daniel Bar-on. “Ze betuigde haar medeleven en ze vindt het verschrikkelijk wat er gebeurd is. Dat deed ons goed. We krijgen al de hele dag enorm veel reacties binnen, van klanten, buren, vrienden en politici.”

Vals alarm

In januari van dit jaar werd voor de deur van HaCarmel een verdacht pakket met draden aangetroffen. De zaak werd afgezet met linten en woningen in de verre omgeving werden ontruimd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) constateerde uiteindelijk dat het om een vals alarm ging.

Het is de vijfde keer in ruim twee jaar tijd dat er een incident is bij HaCarmel. De familie is de radeloosheid voorbij. “Het begint bijna gewoon te worden. De één doet aangifte, de ander bestelt een nieuw raam en dan gaan we weer verder met het restaurant,” zegt David Bar-on.

De tekst ‘Find Jew’ die enkele weken geleden op de deur is gekalkt. Beeld HaCarmel
De tekst ‘Find Jew’ die enkele weken geleden op de deur is gekalkt.Beeld HaCarmel

‘Puur antisemitisme’

“Het is zo kort na 4 mei een grimmige reminder dat 75 jaar na de bevrijding antisemitisme nog steeds springlevend is,” aldus het Centraal Joods Overleg (CJO), de koepel van Joodse organisaties in Nederland, dat sinds vanochtend verontruste telefoontjes binnenkrijgt. “Vijf incidenten in twee jaar zijn geen toeval meer, geen verwarring, geen willekeurig vandalisme. We kunnen niet meer wegkijken. Als een koosjer restaurant niet meer veilig is, is er iets goed mis. Dit is een daad van puur antisemitisme.”

Het CJO roept de gemeente Amsterdam en de regering op om de aanval op het restaurant ook als antisemitisme te benoemen. “Als bij de eerste aanhouding van Saleh A. antisemitisme was toegevoegd aan de aanklacht, had de straf zwaarder kunnen uitvallen en was de gemeenschap langer beschermd geweest tegen dit individu. Dit is zeer frustrerend,” aldus Eddo Verdoner, voorzitter van het CJO.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden