PlusNieuws

Restaurant Guts niet meer open: ‘We moeten onze andere zaken redden’

Restaurant Guts in de Utrechtsestraat sluit de deuren. Volgens oprichters Freek van Noortwijk, Guillaume de Beer en Johanneke van Iwaarden beslist geen makkelijke keuze, maar wel een verstandige. ‘We willen nu gaan knallen in onze andere zaken.’

Daan van Acht
Restaurant Guts in de Utrechtsestraat. Beeld Restaurant Guts
Restaurant Guts in de Utrechtsestraat.Beeld Restaurant Guts

Guts, voorheen bekend als Guts & Glory, opende in februari 2015. De zaak genoot internationale bekendheid en trok veel buitenlandse bezoekers. Maar juist die internationale focus doet het restaurant nu de das om. Het was een restaurant geworden, waar Amsterdammers nog maar weinig te zoeken hadden, legt Van Iwaarden uit.

Stadsbewoners blijven steeds vaker in hun eigen buurt en áls ze al uit eten gingen in het centrum, zaten ze tussen buitenlandse gasten. Zelf kwam Van Iwaarden al jaren niet meer op het Leidse- of Rembrandtplein voor een hapje en drankje. Met het oog op de coronacrisis en het uitblijven van de terugkeer van toeristen, heeft het restaurant geen toekomst meer.

Zwaar

Van Iwaarden: “Om Guts nu nog te gaan rebranden en tegen Amsterdammers te zeggen ‘kijk, het is hier wél leuk’, voelt als trekken aan een dood paard.” Het pop-upconcept ‘Met Freek, écht eten’, met de nadruk op gezonde en voedzame (afhaal)gerechten, loopt voorlopig door. Wat de compagnons straks met het pand in de Utrechtsestraat gaan doen, weten ze nog niet.

Van Iwaarden is samen met Van Noortwijk en De Beer ook eigenaar van restaurants Breda aan het Singel (Centrum) en Maris Piper in de Frans Halsstraat (De Pijp). Het sluiten van Guts valt hen zwaar. Van Noortwijk: “Guts was onze eerste zaak, die geef je liever niet zomaar op. Maar de reden dat we met z’n drieën als ondernemers zo succesvol zijn, is omdat ons zakelijk inzicht het wint van de emotie. Iedere maand moesten we geld bijleggen.”

Muffig dal

Dat het drietal niet de enige is die worstelt in coronatijd, blijkt uit recente cijfers van het CBS. Een recordaantal ondernemers gaf er vorig jaar de brui aan: 140.000, het hoogste aantal sinds 2007. Vooral in de horeca stopten veel mensen ermee, 470 restauranthouders sloten de deuren.

“Je wilt als ondernemer voortdurend vooruit, terwijl ik nu vooral de zaken aan het redden ben,” vertelt Van Iwaarden. “Tegelijkertijd haalt deze situatie de vechter in me naar boven. Dat geldt ook voor Freek en Guillaume. We beginnen op te krabbelen uit een muffig dal en hebben echt zin om weer aan de slag te gaan. Al mag er nu geen nieuwe dodelijke virusvariant meer bijkomen.”

De focus ligt nu – áls er tenminste mag worden gefantaseerd over heropende horeca – op het bedienen van de Amsterdamse markt. De takeaway bij Maris Piper en ‘makeaway’ bij Breda, waarbij klanten gangen kunnen afhalen en die met behulp van instructiefilmpjes thuis kunnen bereiden, heeft zelfs voor een lichtpuntje gezorgd, denkt De Beer. Echt rendabel is het niet, maar je blijft als zaak wel zichtbaar. “We hebben het horecagevoel bij de Amsterdammer echt aangewakkerd en in de tussentijd een grotere klantenkring opgebouwd. Dus als we weer open mogen, zie ik de toekomst absoluut met vertrouwen tegemoet.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden