PlusReportage

Restaurant Bellezza della Vita wil de schoonheid van de Wallen tonen

Een nieuw ‘belevingsrestaurant’ op de Wallen moet het imago van het ‘Red Light District’ opvijzelen. Het nieuwe Bellezza della Vita gaat half augustus open: vooral voor Amsterdammers.

Melcher de Wind opent half augustus een nieuw restaurant op de Oudezijds Achterburgwal.Beeld Dingena Mol

De Wallen hebben onder Amsterdammers een negatief imago. Dat moet nu eens veranderen, vindt Melcher de Wind, initiatiefnemer en eigenaar van het nieuwe restaurant Bellezza della Vita. “Het is vooral bedoeld voor de bewoners van de stad. Zij moeten zien hoe mooi het hier is.”

Bellezza della Vita (‘schoonheid van het ­leven’) zit in een nauwe steeg aan de Oudezijds Achterburgwal en is via een toegangspoortje bereikbaar. In het pand zat eerder het begin dit jaar gesloten restaurant Blauw aan de Wal.

“De Wallen zijn het gebied geworden van de toerist die komt voor de hasj, drank en het kijken naar vrouwen achter de ramen. Het is een draaikolk van rondslenterende toeristen. Amsterdammers zelf komen hier nauwelijks meer,” zegt De Wind.

“De gemeente probeert het goedkope toerisme te weren. Bewoners en ondernemers op de Wallen willen ook dat dit gebied in een positiever daglicht komt te staan. Je hebt hier bedrijven die van toeristen leven, zoals ijszaken, stroopwafelwinkels en fastfoodtenten. Maar er zijn ook bedrijven die toeristen iets bieden, zoals het museum Ons’ Lieve Heer op Solder en de Oude Kerk. Bellezza della Vita valt in de laatste categorie,” zegt De Wind, ook de bedenker van het Prostitutiemuseum.

Hemelsblauwe bar

Het met parelmoer beklede restaurant, dat half augustus opengaat, bestaat uit drie ruimtes. Op de begane grond staan ronde tafels in een lange sliert. De gasten krijgen er vijf tot zes voor- en tussengerechten geserveerd. “Want wie zit er nog te wachten op een hoofdgerecht?”

De omgeving van het restaurant past zich met een video-installatie tijdens de verschillende gerechten aan. Zo zwemt langs de muren een octopus in een mediterraan blauwe zee door het restaurant bij het eten van vis. Bij het serveren van een romantisch gerecht – zoals risotto met venusschelpen – worden de tafels omgeven door het licht van brandende kaarsen.

De Molukse topkok Dennis Huwaë van restaurant Daalder en zijn protegé Luca Chemelli bedenken de gerechten. Op de telefoon van De Wind staan de afbeeldingen van klassieke Italiaanse gerechten – een soort schilderijtjes – met ingrediënten uit de hele wereld: gevulde pasta met gorgonzola en doperwtjes, rode biet met geitenkaas en dragon, vitello tonnato en pasta puttanesca.

Als het laatste gerecht is verorberd, dooft het licht boven de tafel van de gast, die vervolgens langs de open keuken en gouden toiletten naar een andere ruimte wordt geleid. Een trap leidt naar de paarsroze ‘hemel’ omgeven door engelen, waar een dessertbuffet klaarstaat en een ‘hemelse verrassing’.

In de derde ruimte, een lounge met lage zitjes en een hemelsblauwe bar, kan het diner – lui liggend – worden afgesloten met een cappuccino en een likeurtje. “De gasten komen elkaar hier weer tegen aan het einde van de avond. Het is een ontmoetingsplek voor de Amsterdammers.”

Knipoog naar de Wallen

Het blauw-fluwelen interieur en de theatrale, burleske sfeer is een knipoog naar de Wallen. “Op de videobeelden kan zomaar iets prikkelends gebeuren. Dansende mensen in een ­kamer. Laat videokunstenaars maar met ideeën komen.”

Waarom De Wind in deze tijd een restaurant begint? “Ik heb het restaurant al voor de uitbraak van corona overgenomen. Bovendien: het leven gaat door en aan de rand van de afgrond groeien de mooiste bloemen.”

Komend weekend, wanneer ondernemers op de Wallen een open dag houden, kunnen Amsterdammers alvast een kijkje nemen in het nieuwe restaurant. Wie voor de volledige beleving naar Bellezza della Vita wil komen, kan trouwens beter nog even wachten. De eerste honderd dagen zal het een ‘normaal’ restaurant zijn. Pas na die tijd gaat het concept met de verschillende ruimtes van start. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden