Renovatie Van der Pekbuurt zeker twee jaar uitgesteld
Woningcorporatie Ymere verslikt zich in de renovatie van de noordelijke Van der Pekbuurt. De renovatie en het aardgasvrij maken van de 1100 oude huurwoningen is zo duur dat het project zeker twee jaar wordt uitgesteld.
Het gaat om diverse appartementenblokken in Noord die halverwege de jaren tachtig voor het laatst gerenoveerd zijn. In het renovatieplan zat ook de ambitie om het hele gebied in één keer aardgasvrij te maken, maar de totale kosten zijn zo hoog dat Ymere het project uitstelt van 2023 tot 2025.
De Van der Pekbuurt werd bijna tien jaar geleden van de sloop gered, maar de toen beloofde renovatie is nog altijd niet gereed.
Onbetaalbaar
De huurders van de woningen zouden het liefst een dure renovatievariant willen, met lagetemperatuurverwarming, en hadden hier in 2019 afspraken over gemaakt met Ymere. Maar nadat de woningcorporatie de plannen heeft doorgerekend, blijken die onbetaalbaar. Voor deze vorm van verwarming moet heel veel isolatie worden aangebracht en dat maakt de renovatie duurder.
Ook de goedkopere variant, het aansluiten van de oude woningen op het netwerk van de stadsverwarming, zorgt voor hoofdbrekens. “Ymere moet, ook zonder lagetemperatuurverwarming nog veel uitzoeken om de renovatie financieel en technisch haalbaar te maken,” antwoordde woonwethouder Laurens Ivens onlangs in antwoord op vragen uit de raad. Volgens Ymere legt het project, inclusief de aansluiting op de stadsverwarming, ‘een te groot beslag op de investeringsruimte gedurende een te lange periode’. Ook funderingsherstel van sommige bouwblokken zorgt voor oplopende kosten, verduidelijkt een zegsman van Ymere.
In 2018 kwam een subsidie van ruim 6 miljoen euro beschikbaar van het kabinet om de financiering van de warmtetransitie in deze buurt rond te krijgen. Toen zei wethouder Marieke van Doorninck dat hiermee ‘alle bestaande woningen in de Van der Pekbuurt aardgasvrij gemaakt kunnen worden’.
Experiment
Inmiddels is een klein deel van de wijk, 38 woningen in de Gentiaanbuurt, bij wijze van experiment aardgasvrij gemaakt. In het coalitieakkoord is beloofd dat tot 2022 drie wijken van het aardgas afgekoppeld worden, maar die ambitie lijkt steeds moeilijker haalbaar.
Ymere waarschuwde overigens al dat stadsverwarming de meest betaalbare optie zou zijn voor het aardgasvrij maken van de Van der Pekbuurt. Maar de bewoners vreesden juist dat zij via stadsverwarming afhankelijk worden van de prijzen van energieleverancier Vattenfall, die de warmte via het stadsverwarmingsnetwerk levert.
Volgens Ivens wordt er tussen de huurders en Ymere onderhandeld over de mogelijke verkoop of liberalisering van een aantal huurwoningen. Met de opbrengst hiervan zou het renovatietraject betaald kunnen worden.