Plus

Rembrandthuis krijgt een Ferdinand Bol

Het echtpaar Hoogsteder wil het Rembrandthuis in coronatijd een hart onder de riem steken. Het schenkt een schilderij van Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt.

Harmen van Dijk
Herderin in een landschap van Ferdinand Bol. Rembrandts leerling gaf een eigen draai aan een van Rembrandts werken. Beeld René Gerritsen
Herderin in een landschap van Ferdinand Bol. Rembrandts leerling gaf een eigen draai aan een van Rembrandts werken.Beeld René Gerritsen

Willem Jan Hoogsteder is bij het grote publiek bekend van Tussen Kunst en Kitsch, als expert oude meesters. Hij en zijn vrouw Karin hebben een kunsthandel in Den Haag en een eigen verzameling schilderijen.

“De musea hebben het zo zwaar, we vonden dat we dit moesten doen,” zegt Hoogsteder over de schenking van Herderin in een landschap van Ferdinand Bol. “Ik ben zelf conservator bij museum Bredius in Den Haag dus ik maak het van dichtbij mee. Voor het Rembrandthuis is het extra sneu. Ze krijgen weinig subsidie en verdienen normaal gesproken hun eigen geld met de kaartverkoop. Omdat ze zo succesvol zijn, worden ze nu extra hard geraakt.”

Het echtpaar speelde al langer met de gedachte het werk, dat ze zo’n dertig jaar in bezit hebben, te schenken. Door de eerste lockdown kwam dat in een stroomversnelling. “Ik had meer tijd om naar mijn schilderijen te kijken; net als een arts vergeet je soms de gezondheid van je eigen kinderen. Dat het een Ferdinand Bol was, wist ik wel. Maar voor nader onderzoek heb ik toen het Rembrandthuis gebeld. Conservator Leonore van Sloten heeft zoveel kennis, we hebben er middagen lang over gesproken.”

Geraakt door gift

Het schilderij uit 1641 is een vroeg werk van Ferdinand Bol. Hij werd geïnspireerd door een schilderij van zijn leermeester Rembrandt, Christus als Hovenier. “In het atelier leerde Bol van Rembrandt, maar we komen er steeds meer achter dat de meester zelf ook weer iets opstak van zijn leerlingen, die verfrissende nieuwe ideeën hadden,” zegt Hoogsteder enthousiast.

Daarom is hij blij dat het schilderij waarin Bol zijn eigen draai geeft aan een werk van Rembrandt, nu terugkeert op de plek waar de mannen ooit samenwerkten.

Directeur van Museum het Rembrandthuis Lidewij de Koekkoek is geraakt door de gift. “Het is echt een lichtpuntje in deze donkere tijd,” zegt ze.

Het museum heeft flink moeten bezuinigen, een kwart van het personeel is ontslagen en de rest, inclusief De Koekkoek zelf, heeft uren ingeleverd. “Het was een zwaar jaar. We hebben nu, ook dankzij alle steunmaatregelen, de zaak weer aardig op orde, maar het worden magere jaren. Normaal gesproken halen we 75 procent van onze inkomsten uit de kaartverkoop. In 2019 hadden we 280.000 bezoekers, vorig jaar 68.000.”

Budget om werken aan te kopen is er bijna niet meer. “Dit kostbare schilderij hadden we zelf nooit kunnen ­betalen.”

Want ja, wat is eigenlijk de waarde van het schilderij? Bij Kunst en Kitsch beantwoordt Hoogsteder deze vraag altijd, maar nu niet. “Het doet afbreuk aan de schenking als je het prijsstickertje erop laat zitten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden