Amsterdam Bewaar

Rem op hotels zorgt voor meer groei Airbnb

Een gemiddelde kamerbezetting van 80 procent betekent dat in het hoogseizoen er geen hotelkamers meer beschikbaar zijn.
Een gemiddelde kamerbezetting van 80 procent betekent dat in het hoogseizoen er geen hotelkamers meer beschikbaar zijn. © ANP

Het Amsterdamse hotelbeleid, met een rem op de komst van nieuwe hotels, zorgt juist voor meer populariteit van Airbnb, terwijl Amsterdam die juist wil terugdringen.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de Europese hotelmarkt van accountant PwC. Amsterdamse hotels zijn overvol. De hoofdstad hoeft qua gemiddelde kamerbezetting van 78 procent alleen Dublin en Londen te laten voorgaan. 80 procent geldt in de hotellerie als kritische grens.

Dat percentage betekent dat in het hoogseizoen, maar ook rond de paasdagen en bij grote beurzen in de RAI er geen hotelkamers meer beschikbaar zijn. 

'Kamerprijzen kunnen daardoor stijgen en deze regelgeving kan het aanbod van alternatieve accommodaties stimuleren,' stelt PWC. Een Amsterdamse hotelkamer kost gemiddeld 105 euro per nacht.

Dat speelt woningverhuur via Airbnb weer in de kaart. Die zorgt voor de meeste overlast in de stad en wil de gemeente juist voorkomen.

Overlast groeit
Doordat het aantal Airbnbadressen - nu 13.800 volgens PWC - alleen maar toeneemt, zal de overlast door verhuur van woonruimte aan toeristen ook groeien. Ook kennen Airbnb-adressen met 26 procent een veel lagere bezettingsgraad dan hotels, zodat er nog ruimte is voor verdere groei zolang de regels dat nog toelaten. De gemiddeld Airbnbprijs ligt op 133 euro per nacht.

Door de komst van nog eens 6000 hotelkamers in groot-Amsterdam, zal de gemiddelde bezettingsgraad in de hotels de komende twee jaar volgens PWC 'slechts' licht verder stijgen tot 79 procent. Maar het aantal bezoekers aan de stad neem tot 2025 jaarlijks 5 procent toe. Verwacht wordt dat door de hotelstop er vanaf 2022 een oplopend tekort aan hotelkamers ontstaat.

Lees ook: 'Méér lowbudgettoeristen door nieuw hotelbeleid'