Amsterdam Bewaar

Reizigers zonder handbagage krijgen voorrang op Schiphol

Tijdens vakantieperiodes loopt de drukte op Schiphol hoog op.
Tijdens vakantieperiodes loopt de drukte op Schiphol hoog op. © ANP

Schiphol gaat vanaf zaterdag reizigers met handbagage bij de veiligheidscontroles scheiden van passagiers zonder handbagage om zo de doorstroming te bevorderen.

De luchthaven begint 1 juli een experiment bij de drie belangrijkste veiligigheidscontroles op de luchthaven. Op de drukste momenten zullen passagiers zonder handbagage door medewerkers van de luchthaven worden uitgenodigd naar een speciale veiligheidslaan te gaan. De proef begint zaterdag in de vertrekhallen 1, 2 en 3.

"Het gaat dan om passagiers die alleen met een handtas, laptoptas of een kleine rugzak reizen," zegt een woordvoerder van de luchthaven. Naarmate er meer reizigers zonder handbagage komen, worden voor hen meer veiligheidsrijen geopend.

Passagiers met rolkoffers, grote tassen en grote rugzakken moeten in de reguliere controlerijen blijven staan. "Reizigers zonder handbagage kunnen wel zeggen dat ze in de 'trolleyrij' willen blijven, bijvoorbeeld omdat hun reisgezelschap daar ook staat, maar groepsreizigers met koffers kunnen niet meeliften met een reisgenoot zonder koffer in de andere controlerij."

Ruimbagage
Volgens de luchthaven worden de lange wachtrijen die de afgelopen voorjaarsvakantie ontstonden vooral veroorzaakt doordat veel meer reizigers dan voorheen handbagage meenemen. Dat komt weer doordat vele luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM voor Europese vluchten, geld vragen voor ruimbagage.

Tijdens de meivakantie en het paasweekend kampte de luchthaven met extreme drukte. Eerder kondigde Schiphol al aan om 'alles op alles' te zetten om ellenlange wachtrijen bij de veiligheidscontroles komende zomer te voorkomen.

Lees verder: Ei van Columbus? Schiphol beloont passagiers zonder handbagage

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.