Registratieplicht vakantieverhuur treedt in werking

Een woning verhuren via Airbnb of Booking.com is vanaf donderdag weer iets moeilijker geworden. Verhuurders moeten een registratienummer aanvragen, bestaande hosts krijgen een half jaar respijt en worden daarna offline gehaald.

Toeristen met rolkoffers in het centrum van Amsterdam. Beeld ANP
Toeristen met rolkoffers in het centrum van Amsterdam.Beeld ANP

Stapje voor stapje verdwijnt de vrijblijvendheid rond het verhuren van een huis op vakantieplatforms als Airbnb en Booking.com. Vanaf 1 april is het niet alleen noodzakelijk om vooraf een verhuurvergunning aan te vragen en de reservering te melden bij de gemeente, nu is ook een registratie in een landelijk systeem verplicht.

Airbnb, marktleider op het gebied van vakantieverhuur in Amsterdam, heeft beloofd om nieuwe advertenties zonder registratienummer vanaf donderdag niet meer toe te staan. Bestaande verhuurders krijgen tot 1 oktober de tijd om een registratienummer te voltooien.

Wettelijke verplichting

Eind september 2020 nam de Tweede Kamer een wet aan die verhuurders verplicht stelt zich te laten registreren bij de gemeente. Ook de gemeenten Bergen, Noord-Holland, en Zaanstad gaan werken met het registratiesysteem. Amsterdam en Airbnb hebben het ministerie van BZK (wonen) geholpen met de bouw van het register.

Een registratienummer aanvragen klinkt als een bureaucratische formaliteit, maar het register geeft de gemeente eindelijk een feitelijk overzicht van wie zijn of haar woning verhuurt in Amsterdam. Voorheen was de gemeente afhankelijk van data die door de platforms werd aangeleverd, of van de bereidwilligheid van verhuurders om hun boekingen te registreren.

“Door de registratieplicht worden verhuurders uit de anonimiteit gehaald en kunnen we deze overlast beter bestrijden,” zegt verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens. “Tussen verhuurders en handhaving was het altijd een kat-en-muisspel, omdat verhuurders zich vaak niet aan de regels voor vakantieverhuur houden met allerlei overlast tot gevolg.”

Verhuurders die anoniem willen blijven, bijvoorbeeld omdat zij hun bezit langer verhuren dan de maximale termijn van 30 nachten, kunnen nog 6 maanden profiteren. Wie na 1 oktober niet is geregistreerd, wordt in ieder geval van Airbnb afgegooid, zegt het bedrijf. Voor goedwillende verhuurders heeft het een toolkit ontwikkeld om hen te helpen met de procedure. ‘We willen dat het volstrekt helder is: zonder registratienummer of vrijstelling kun je in Amsterdam vanaf 1 oktober niet meer adverteren op het Airbnb-platform,’ schrijft hoofd beleid bij Airbnb Noord-Europa Pieter Guldemond.

Amsterdam was in 2014 de eerste stad wereldwijd waarmee Airbnb afspraken maakte om vakantieverhuur te reguleren. Revolutionair was dat het platform toeristenbelasting bij de verhuurders ging innen, namens de gemeente. Dit heeft tussen 2015 en 2019 zeker 34 miljoen euro opgeleverd, aldus het bedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden