Recordaantal tips bij Meld Misdaad Anoniem in 2020

Meld Misdaad Anoniem ontving het afgelopen jaar 25.818 meldingen, ongeveer het dubbele van het jaar daarvoor. De lockdown wordt als belangrijke reden aangewezen.

Het Parool
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Door de maatregelen tegen het coronavirus zaten mensen meer thuis en was het makkelijker om signalen op te vangen over het dealen van hard- en softdrugs, illegale prostitutie en ondermijnende activiteiten.

Tegelijkertijd was er veel meer cybercriminaliteit: het aantal meldingen over phishing en oplichting steeg landelijk van 141 naar 900. Ook werd er fors meer gemeld over geweldsdelicten, zoals mishandeling en openlijke geweldpleging.

Sinds de start van de coronacrisis steeg het aantal meldingen over de volledige linie van criminaliteit. Vanaf maart stuurde Meld Misdaad Anoniem maandelijks meer dan 2000 meldingen door naar de politie en andere opsporingsinstanties. Voorheen lag het gemiddelde al jaren rond de 1400 tips per maand.

Amsterdam

In Amsterdam werden 1301 meldingen gedaan (854 in 2019) en daardoor 133 aanhoudingen verricht, onder andere voor cocaïnehandel, hennepkwekerijen, grootschalige handel in ketamine en faillissementsfraude, witwassen en oplichting. Ook werden twintig vuurwapens in beslag genomen en dertig slag- en steekwapens.

Aanhoudingen

In totaal zijn mede dankzij tips vanuit Meld Misdaad Anoniem minimaal 3113 aanhoudingen verricht. Er zijn 218.595 hennepplanten in beslag genomen, met een geschatte straatwaarde van 22 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden