live

Deze Amsterdamse leerlingen hangen de vlag uit

In dit blog lees je al het nieuws over de eindexamens van 2017. Je moment van blijdschap of verdriet delen? Mail je foto/video met een korte omschrijving naar nieuwsdienst@parool.nl.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 'Lesgeven over de hele wereld'

  Larrissa Strijder (19) heeft haar havo-diploma op het Berlage Lyceum binnengesleept. “In de tweede klas ben ik verhuisd van Hengelo naar Amsterdam om bij mijn oma te wonen. Van een klein dorp naar een grote stad, dat was best een grote stap. Iedereen doet op die leeftijd stoer en onder druk van mijn klasgenoten heb ik tegen beter weten in wiskunde in mijn profiel gekozen. De grootste fout van mijn leven, want ik haalde daar altijd onvoldoendes voor."

  "Je raadt het al: in de vierde ben ik blijven zitten. Daarom ben ik van profiel veranderd. Cultuur en maatschappij past veel beter bij mij.Voor de centrale examens was ik totaal niet gespannen. Ik had genoeg geleerd en wist dat ik het kon."

  "Hoe ik het behalen van mijn diploma ga vieren? Met mijn vriendinnen ga ik naar de NYX of Disco Dolly, een feestje bouwen. Na de zomer begin ik met de lerarenopleiding Engels aan de HvA, zodat ik later over de hele wereld les kan geven.”

 2. 'Niet geleerd voor centrale examens'

  Daniel Binsbergen (19) heeft zijn VWO-diploma op het Gerrit van der Veen College gehaald “Ik heb ADD, een concentratiestoornis, en als ik een lap tekst lees, lees ik die eigenlijk niet. Daarom heb ik ervoor gekozen dit jaar niet naar school te gaan en alle stof thuis door te nemen. Dat is voor mij efficiënter; ik ben te snel afgeleid in zo’n vol klaslokaal."

  "De tentamens maakte ik wel op school.Voor mijn schoolexamens heb ik hard geblokt, maar voor mijn centrale examens heb ik niet geleerd. Ik heb het geprobeerd, maar ik kon me niet concentreren. Op een dag had ik drieënhalf uur Duits en daarna nog drieënhalf uur wiskunde. Dat is lang, zeker voor een ADD’er, maar moeilijk vond ik de examens niet."

  "Deze zomer ga ik samen met mijn broer een paar maanden reizen door Zuid-Amerika. Daarna ga ik misschien als model aan het werk in New York.”

 3. Vanavond oppassen, morgen feest

  Vol vreugde gooit Celine Kohn (16) haar armen in de lucht. De eindexamenleerling van het IJburgcollege is geslaagd.

  Wat de toekomst voor haar in petto heeft? Ze gaat drie maanden Engels studeren in Cambridge. En daarna ziet ze wel wat ze gaat doen. Vanavond moet Celine nog oppassen, maar vanaf morgen is het feest.

 4. 'Ik bleef wel relaxed'

  Ook Isa Huipen (18) hield Het Parool tijdens de eindexamens regelmatig op de hoogte van het verloop. Hij mag zich sinds woensdagmiddag één van de leerlingen uit de eerste lichting geslaagden van het Hyperion Lyceum noemen.

  Zijn gevoel zei het al: geslaagd. “Maar het is toch goed om het bevestigd te hebben.” Met de zenuwen viel het dan ook wel mee. “Ik ben gisteravond laat gaan slapen, vanochtend laat opgestaan en vandaag een beetje chillen met mijn vrienden.”

  Toen het verlossende belletje kwam – als allerlaatste – was hij blij, al sprong zijn moeder een groter gat in de lucht dan hij zelf. “Ik bleef wel relaxed.” De eerste bubbels heeft hij al op, straks gaat hij uit eten met zijn ouders om het te vieren “en daarna kan het zomaar heel laat worden.”

 5. Vreugde op het Metis Montessori Lyceum

  87% van de examenleerlingen vwo en 80% van de havo op het Metis Montessori Lyceum in Oost kreeg woensdagmiddag goed nieuws. Er vielen zelfs drie tienen voor wiskunde B. De school laat weten de 'kansrijke herkansers' af te wachten.

 6. 'Gek, ik ben gewoon klaar.'

  Het Parool volgde Eva van Brummelen (16) tijdens haar eindexamen en sinds een uur weet ze dat ze haar havodiploma in haar zak kan steken. Haar mentor liet op zich wachten, maar nu is de grote opluchting daar, weten alle vrienden en familie er van en kan ze uit eten om het te vieren. Het is een gek idee: “Ik ben gewoon klaar.” En hoe zit het met de cijfers? “Die weet ik nog niet en dat maakt me ook helemaal niets meer uit. Die hoor ik later wel.”

 7. Geslaagd in West

  In West hangen op verschillende plekken de vlaggen met bungelende rugzakken al uit.

 8. 75 procent geslaagd op Hyperion Lyceum

  Driekwart van de allereerste examenklas op het Hyperion Lyceum is geslaagd. Dat is minder dan de honderd procent waarop rector Elly Loman hoopte, maar ze is toch trots. "Ik denk dat het nog 85 procent wordt na de herkansingen. En voor een team dat voor het eerst een examenklas heeft is dit een heel mooie score." Eén van de geslaagden haalde zelfs vijf tienen en zes negens.

  Het Hyperion Lyceum in Noord werd zes jaar geleden opgericht. Veertig leerlingen deden examen. Vijf van hen zijn gezakt en nog eens vijf gaan op voor een herexamen.

 9. Rijks hangt vlag uit voor geslaagden

  Het Rijksmuseum heeft de vlag uitgehangen voor alle geslaagde leerlingen.

 10. Geslaagd!

  De eerste Amsterdamse leerlingen kunnen de vlag uithangen. Zo is Zilva van Rossum (18) geslaagd op het Barlaeus. Ze gaat volgend schooljaar geneeskunde studeren op de UvA, maar nu eerst naar school om vrienden te omarmen. Daarna gaat ze eten bij restaurant Breda en met vrienden de Nieuwmarkt op.