Plus

Reconstructie: stomme straatruzie werd Jesaja Dollart fataal

Jesaja Dollart (23) uit Zuidoost, in februari dood gevonden in het water langs de Mauritskade, blijkt kort voor zijn vermissing gevlucht uit een wilde schietpartij in de Plantagebuurt waarbij ook de politie heeft geschoten. Wat is er gebeurd?

Herdenkingsplek voor rapper Jesaja Dollart aan de Mauritskade.Beeld Tammy van nerum

Dit zou het jaar worden van zijn doorbraak als rapper 'ChoMoney', kortweg 'Cho'. "2019 gaan we kapót maken," beloofde Jesaja Dollart uit Zuidoost 'al die fans van me' op een YouTubefilmpje waarin hij zijn nieuwe tunes liet horen. Gehuld in Paris Saint-Germaintrainingspak, gouden ketting, ringen, armband en montuurloze bril met gouden pootjes rapte hij in de camera - een jointje bij de hand.

Voor zijn 'hoodniggers' uit 'East Side' bezong hij het straatleven. Met de bijbehorende handgebaren - schieten, steken - gangstarapte hij dat 'stoppen met stelen geen optie' was en dat hij rivalen zou 'laten rennen in hun eigen town'. ("Je moet 'lit' zijn voor je met me rijdt.")

Voor zijn nieuwe patta's (schoenen) van Louboutin reist hij helemaal naar Londen ('vraag me niet naar die prijs'), rapt hij ook. Vrouwen hebben het goed bij hem.

In het filmpje klinkt de droom door van zoveel jongens en jonge mannen in Zuidoost: nog even en de roem en de blingbling zijn binnen handbereik.

Straatruzie
Het cynisme wil dat een stomme straatruzie in gangsterstijl Jesaja Dollart waarschijnlijk fataal is geworden - 23 jaar jong pas, en vader van drie kinderen van vijf, twee en tien maanden.

Hoe en waardoor hij precies in het water is beland en is verdronken, is nog altijd onduidelijk, maar het is niet los te zien van het wilde incident in de nacht van woensdag 16 op donderdag 17 januari als hij vermist raakt in de Plantagebuurt.

Dollart heeft die nacht een studio gehuurd aan de Plantage Muidergracht, waar hij hangt met vrienden en vriendinnen. Ze hebben lachgas besteld bij een drankkoerier.

Lachgas
Het lachgas komt in een tank die de bezorger later zal ophalen met zijn bestelbusje vol kratten en flessen. Nadat het groepje de ballonnen heeft genoten en de bezorger weer over de tank aan de telefoon heeft, zou er een akkefietje zijn geweest over de borg. De koerier, een man van in de twintig, wil een tientje minder teruggeven dan Jesaja en zijn vrienden hadden verwacht.

De koerier komt verhaal halen.

Ruzie. Schreeuwen, duwen, trekken. Iemand uit Dollarts groepje trekt een vuurwapen. De bezorger krijgt klappen op zijn hoofd. De vechtpartij krijgt steeds meer trekken van een gewapende overval. Een schot. Een kogel schampt het scheenbeen van de koerier.

De gealarmeerde politie lost waarschuwingsschoten.

Wilde verhalen
Twee mannen uit Dollarts groepje onder wie zijn neef, 18 en 22 jaar, worden gepakt, maar de agenten zoeken meer betrokkenen.

Jesaja Thairon Dollart-Fernandes, van Surinaamse origine, geboren in Amsterdam op 20 juni 1995, is ontkomen en blijft spoorloos. In de weken na zijn vermissing beginnen familie, vrienden en de politie een zoekactie. Via sociale media en ouderwets op flyers worden foto's van hem verspreid en oproepen alles te melden wat kan bijdragen aan zijn terugkeer.

In de Bijlmer gaan intussen wilde verhalen. Dollart is betrokken geweest bij gedoe om drugs die niet zouden zijn betaald; Dollart is betrokken bij een overval. Zijn naasten weten inmiddels van die schietpartij waarover in de opsporingsberichten niet wordt gerept. Is een politiekogel hun Jesaja misschien fataal geworden?

Op vrijdag 22 februari krijgen zijn nabestaanden het onvermijdelijke nieuws: het lichaam dat aan de Mauritskade in de binnenstad is gevonden, is van Jesaja.

Zijn vrienden en familie rouwen op de plek van de vondst en improviseren er een gedenkteken met bloemen en kaarsjes. Na een plengoffer blijft de halfvolle whiskeyfles van Jack Daniel's ook achter. Om de boom het rouwlint: 'Rust zacht lieve Jesaja'.

Contra-expertise
De politie doet nog onderzoek naar de achtergronden van de schietpartij waarvoor Dollart lijkt te zijn gevlucht. De rijksrecherche heeft het onderzoek naar het schieten door de politie afgerond. De patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut heeft op zijn lichaam geen verwondingen gevonden die zijn dood kunnen verklaren. Of 'middelengebruik' heeft meegespeeld bij de verdrinking, is niet vast te stellen.

Dollarts nabestaanden hebben argwaan. Probeert de politie weg te moffelen dat Jesaja tijdens die waarschuwingsschoten is geraakt?

Kort voordat hij op De Nieuwe Ooster wordt begraven, heeft de familie een tweede patholoog in de arm genomen voor een contra-expertise. De uitslag laat nog op zich wachten.

Contra-expertise
Dat de politie op 20 maart naar buiten brengt dat Dollart 'niet door een misdrijf om het leven is gekomen' is dan ook tegen het zere been. Een nicht verspreidt op sociale media woedend een bericht: 'Wij als familie hebben zelf nog geen uitslag! Dus laat de politie opdonderen met hun geshitttt! Ze liegennn! Deel dit massaal!'

In de strafzaak tegen de neef en vriend van Dollart die voor de 'gewapende overval' op de Plantage Muidergracht vastzitten, worden de verdachten en getuigen verhoord.

Zij schetsen het gedoe over die borg, de discussie via de telefoon en op straat, de worsteling en het schot - maar niet dat Dollart ergens door wordt geraakt - al had in de chaos vanzelfsprekend niemand goed overzicht.

Dat in Dollarts kleding een fors pak geld is gevonden, roept ook vragen op, maar ook de verdachten kunnen of willen die vragen niet beantwoorden.

Jesaja Dollart.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden