Reclameborden veranderen op 4 mei in oorlogsmonumenten

Op 4 mei transformeren de digitale reclameborden in de binnenstad in herdenkingsmonumenten. Op zeventien plekken zijn tijdelijk geen advertenties te zien, maar herinneringen aan een gebeurtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Leoni Nijland
Zo komen de zeventien reclameborden op 4 mei eruit te zien Beeld Gemeente Amsterdam
Zo komen de zeventien reclameborden op 4 mei eruit te zienBeeld Gemeente Amsterdam

De reclameborden veranderen voor een paar uur in zwarte schermen, met daarop in witte letters de naam van een persoon die betrokken was bij de ingrijpende gebeurtenis. De plek waar het reclamebord staat, is tevens de plek waar deze gebeurtenis ooit plaatsvond.

Op de borden is ook een quote te zien met een QR-code. Door het scannen van de code met je mobiele telefoon, krijg je het hele verhaal van de overleden persoon te horen.

Vrijheidsverhalen
De initiatiefnemers willen met het project 'Vrijheidsverhalen' bekendheid geven aan Amsterdamse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Ze hopen daarmee een nieuwe generatie te betrekken bij de herdenking.

De verhalen lopen uiteen van schietpartijen en overvallen tot aan persoonlijke verhalen en het verbergen van onderduikers. Op de Dam wordt bijvoorbeeld een verhaal herdacht van de 32 slachtoffers die op 7 mei 1945 omkwamen tijdens een schietpartij tussen Duitse militairen en de Binnenlandse Strijdkrachten.

Op dezelfde dag was er ook een vuurgevecht bij het Centraal Station. Verzetsstrijdster Isa Baschwitz waagde haar eigen leven om de schietpartij te stoppen. Haar verhaal is te zien op de reclameborden voor het Victoria Hotel en op het Centraal Station.

Davidsster
Een ander verhaal is dat van Hanny Ladee-Levy, die van de gehate Davidsster een modestatement maakte. Ook is er een reclamebord met het verhaal van Tineke Strobos, een model dat in de oorlogsjaren met haar moeder meer dan honderd onderduikers verborg.

De verhalen zijn zaterdag tijdens de Dodenherdenking tussen 16.00 en 21.00 uur te zien en te horen. De digitale borden staan onder andere op het Spui, het Leidseplein, het Rokin en het Rembrandtplein.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden