PlusAchtergrond

Rechtszaak over huur pakte juist verkeerd uit voor Hotel W Amsterdam

Dat hotel W Amsterdam een maand geleden via de rechter een huurverlaging afdwong zou dé doorbraak zijn voor huurconflicten. Maar dat blijkt toch wat anders te liggen. Door de rechtszaak werd de huurvermindering, zoals afgesproken was met de eigenaar, deels teruggedraaid.

Eén van de twee panden van hotel W Amsterdam aan de Spuistraat. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Eén van de twee panden van hotel W Amsterdam aan de Spuistraat.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Een klinkende overwinning voor de zwaar getroffen hotelsector. Zo werd de uitspraak van de rechter eind vorige maand over de huur van hotel W Amsterdam, ook door Het Parool, beschreven. Eindelijk een huurder die zijn weigerachtige huisbaas op de knieën krijgt, zo leek het. Maar het verhaal ligt anders.

Onderhandelingen

Van de ene op de andere dag moest hotel W Amsterdam in coronamaand april zijn restaurants, waaronder The Duchess en The Butcher, sluiten. Het hotel kon wel openblijven, maar trok geen gasten meer.

De huur liep echter onverminderd door. Onderhandelingen met de eigenaar van de twee hotelpanden aan de Spuistraat, de Duitse vastgoedgigant Deka, leverden onvoldoende op vond W-uitbater Palace Hotel. Die wilde maandenlang helemaal geen huur betalen en tot het einde van dit jaar hoge kortingen op de resterende huur voor hotel en restaurants.

Deka bood aan het hotel vier maanden, van april tot augustus, de huur helemaal kwijt te schelden en vervolgens kortingen te geven tot het einde van het jaar, die bij de restaurants op 25 procent van de huur uitkwamen. Het Amsterdamse Palace Hotel vond dat niet voldoende en spande het kort geding aan, met de eis dat de huur de rest van het jaar vrijwel helemaal zou worden opgeschort.

Daarin ging de rechter niet mee en legde een eigen korting op: in de periode dat alles dicht was, betaalt Palace de helft van de 580.000 euro maandhuur. Tussen juli en oktober moet het 60 procent betalen en het laatste kwartaal 75 procent van de huur (die dan 830.000 per maand had moeten bedragen). De uitspraak scheelde de hotelier dit jaar bijna twee miljoen euro.

Zichzelf in de voet geschoten

Maar dat is per saldo een half miljoen euro minder dan wat Deka had aangeboden. Palace Hotel heeft zich daarmee zelf in de voet geschoten door de rechter het laatste woord te geven over een huurregeling. De overwinning voor W, zoals die werd geschetst, komt daardoor in een heel ander daglicht te staan. Daarmee is het ook onwaarschijnlijk dat de uitspraak gebruikt kan worden door andere coronagedupeerde kroegbazen, restauranthouders of hoteliers, die in coronatijd van hun huurbetalingen af willen.

Deka heeft met andere Amsterdamse hotels in zijn bezit wel amicale afspraken gemaakt in de lijn van het voorstel dat het vastgoedbedrijf ook aan Palace Hotel had gedaan. Deka is in Amsterdam onder meer ook eigenaar van hotels als Barbizon Palace, American, Sir Albert, hotel Vondel en Manor in Oost.

Inmiddels heeft Palace, zoals opgedragen door de kortgedingrechter, een bodemprocedure aangespannen zodat grondiger kan worden beoordeeld of de coronacrisis inderdaad, zoals de kortgedingrechter stelde, een onvoorziene omstandigheid is — en of Palace en W voldoende hebben aangetoond daardoor in financiële nood te zijn gekomen.

‘Buitengewone omstandigheid’

In vergelijkbare zaken is tot nu toe door rechters afwisselend geoordeeld in het voordeel van huurders en van verhuurders. Zo kreeg voetbalclub Vitesse het deksel op de neus toen het via de rechter vroeg om huurkorting voor het Gelredomestadion. De rechter erkende toen, net als bij het W-hotel, dat de coronacrisis een buitengewone omstandigheid is die kan leiden tot een huurregeling — ook als dat niet als voorwaarde in het huurcontract is opgenomen — maar dat de club onvoldoende had onderbouwd daardoor in financiële nood te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden