Plus

Rechtszaak Museumplein: ‘Het was niet de bedoeling om iemand te raken’

Vijf verdachten van de rellen op het Museumplein van zondag 24 januari stonden maandag voor de politierechter. Ze hadden gegooid met een glazen fles, een blok van een dranghek en met aarde. En dat terwijl de meesten naar eigen zeggen die dag niet eens hadden willen komen naar het plein.

Laura Obdeijn
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het was een ‘split second’, ‘heat of the moment’, een paniekreactie en een onbezonnen actie. De verdachten hadden zich laten meeslepen die zondag van 24 januari. “Ik had daar helemaal niet moeten zijn,” klonk het maandagmiddag en -avond in de rechtbank.

Maar ze hadden er wel gestaan, op of in de buurt van het Museumplein, tussen 15.00 en 16.00 uur. Precies een week na de eerste uit de hand gelopen en verboden demonstratie op ­dezelfde plek. Davy H. (46) uit Schiedam, Kevin B. (30) uit Medemblik, Eddy K. (26) uit Hoofddorp, Tony R. (22) uit Den Haag en Riemon M. (24) uit Rotterdam, de eerste vijf verdachten van openlijke geweldpleging tegen politieagenten en het negeren van het noodbevel van de burgemeester, moesten zich verantwoorden voor de politierechter.

Allen hadden ze een eigen verklaring voor hun aanwezigheid die middag. De meesten hadden wel gehoord van de rellen een week ervoor, maar het had ze er niet van weerhouden te komen. Consultant Davy H., bijvoorbeeld, kwam onder het mom van ‘koffiedrinken’ naar het plein, om vreedzaam te demonstreren tegen de coronamaatregelen en het kabinet-Rutte. Hij deelde fluorescerende polsbandjes uit met daarop de tekst ‘Feel free to come close’. Toen de sfeer grimmig werd, wilde hij naar eigen zeggen het plein verlaten. Voordat hij het wist, werd hij door de politie naar de grond gedrukt. Hij ontkent een Romeo – een agent in burger – ervoor een klap te hebben gegeven. “Ik was daar niet eens in de buurt.”

Hovenier Kevin B. gooide het blok van een dranghek in de richting van agenten. Hij wilde die dag niet eens naar de demonstratie komen, maar toen vrienden gingen, besloot hij anders: “Het is voor mij een ding dat mensen die anders denken niet gehoord worden.” Wat hem dan bezielde zo’n zwaar blok te gooien? “Het was meer vandalisme. Het was niet mijn bedoeling om ­iemand te raken. Zo ben ik niet. Maar je ziet mensen geslagen worden, waterkanonnen. Dat is best wel ingrijpend.”

Sensatie, geen frustratie

Stratenmaker Eddy K. was met frustraties naar het plein gekomen. “Mijn meissie werkt in de zorg en wil zich niet laten vaccineren.” Toen ze overstuur thuiskwam, omdat ze daarmee problemen kreeg op haar werk, besloot hij naar ­Amsterdam te gaan. Onder invloed van bier en cocaïne zocht hij iets om mee te gooien. Het werd een glazen fles, die uiteenspatte naast een politiehond. “Ik heb me laten opjutten.”

Dan was er nog de jonge horecabedrijfsleider Tony R., die nog bij zijn ouders woont, en als ­enige een blanco strafblad heeft. Hij verklaarde dat hij boos was geworden toen hij een water­kanon op zich af zag komen, waarop hij aarde naar een politievoertuig gooide. En dat terwijl hij tijdens een wandelingetje met een vriend uit nieuwsgierigheid een kijkje ging nemen bij alle commotie in de Van Baerlestraat. Het was sensatie, geen frustratie, zegt zijn advocaat.

Riemon M. ging wat ophalen bij schoenen­winkel Shoebaloo in de P.C. Hooftstraat toen hij lucht kreeg van de demonstratie en uit nieuwsgierigheid naar het Museumplein kwam. Hij belandde al snel in ‘een situatie waar ik me geen raad mee wist’. Hij ontkent met iets te hebben gegooid en zou juist bezig zijn geweest weg te gaan toen hij werd opgepakt achter het Concert­gebouw.

Anderen inspireren

De Officier van Justitie vond dat alle vijf verdachten drie tot vier maanden gevangenisstraf moesten krijgen vanwege hun bijdrage aan de rellen. “Geweld tegen de politie is onacceptabel en ontoelaatbaar.” Met de uit de hand gelopen demonstratie van 17 januari nog vers in het ­geheugen moesten ze wel uit zijn geweest op rellen, aldus de Officier.

Ook de rechter vond dat iedereen beter had kunnen weten. Of de verdachten nou gepland en doelbewust of uit nieuwsgierigheid op het plein waren beland: in beide gevallen hadden ze er rekening mee moeten houden dat het mis kon gaan. Ook weegt hij zwaar mee dat (groeps)­gedrag anderen kan inspireren hetzelfde te doen. “Of je een agent slaat of iets gooit, dat maakt dan niet zo veel uit.”

De rechter ging niet mee in de zware strafeisen en gaf uiteenlopende straffen. Behalve naar de ernst van het vergrijp werd gekeken naar de persoonlijke omstandigheden van de mannen. De lichtste straf was een taakstraf voor Davy H., die werd vrijgesproken van geweldpleging. De zwaarste straf was zes weken cel, waarvan drie weken voorwaardelijk, plus een taakstraf van veertig uur en een betaling van 500 euro in een nog op te richten schadefonds voor Kevin B.

Meer snelrechtzittingen

De komende tijd volgen meer snelrechtzittingen naar aanleiding van de rellen op het Museumplein. Zo staan donderdag 4 februari opnieuw relschoppers voor de rechter, net als op 5, 9 en 10 februari. Mogelijk volgen er meer zittingen. De afgelopen drie zondagen is op en rond het Museumplein meer dan driehonderd man opgepakt bij niet toegestane demonstraties. Een speciaal rechercheteam houdt zich bezig met de opsporing van overige relschoppers die zich op die plek begaven, aldus hoofdcommissaris van de politie Frank Paauw tegen AT5. Bij de politie liggen meer dan veertig dossiers met camerabeelden waar verdachten herkenbaar op staan. Via Opsporing Verzocht verspreidde de politie vorige week al beelden van vier verdachten, die zich daarna meldden. Maandagavond gaf de politie beelden vrij van zes andere verdachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden