Amsterdam Bewaar

Rechter vindt verdenking tegen Jurmaine B. te zwak

Het gerechtshof in Amsterdam
Het gerechtshof in Amsterdam © ANP

Het gerechtshof in Amsterdam vindt de verdenkingen in drie moordzaken tegen de 38-jarige Jurmaine B. te zwak om hem daarvoor vast te houden. Het voorarrest van B. is beperkt verlengd en alleen voor de verdenking van deelname aan een criminele organisatie.

De politie arresteerde Amsterdammer B. op 9 oktober op verdenking van betrokkenheid bij de liquidaties van 'onderwereldbankier' Willem Endstra (2004), crimineel John Mieremet (2005) en Hakki Yesilkagit (2006). Het Openbaar Ministerie (OM) eiste bij de rechtbank verlenging van het voorarrest met negentig dagen.

De rechtbank vond de aanwijzingen tegen B. te mager en kwam tot een verlenging van slechts veertien dagen.

Diverse verdachten
Het OM tekende hoger beroep aan tegen die beslissing. Het hof heeft de beslissing van de rechtbank bevestigd, zegt B.'s advocaat Els van Nieuwenhuizen. Wel rekte het hof de voorlopige termijn van het voorarrest op naar dertig dagen.

Vorige maand zijn diverse verdachten aangehouden in de zaken-Endstra, -Mieremet en -Yesilkagit, onder wie enkelen die als onderwereldkopstuk gelden. In alle zaken is er discussie over de voortduring van het voorarrest.

Willem Holleeder staat momenteel terecht voor het geven van de opdracht voor de moorden op - onder meer - Endstra en Mieremet.

Lees ook: Bezwaar tegen kort voorarrest verdachte moord Mieremet

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.