Amsterdam Bewaar

Rechter verbiedt staking van treinmachinisten

Rechter verbiedt staking van treinmachinisten
© ANP

De staking van treinmachinisten tegen het zogenoemde rondje om de kerk gaat vrijdag niet door. De voorzieningenrechter in Breda heeft de staking die machinistenvakbond VVMC had aangekondigd donderdag verboden.

De NS had een kort geding aangespannen, toen spoorwegenvakbond VVMC woensdag haar leden in Amsterdam, Rotterdam en Hoofddorp opriep om op vrijdag van begin dienst tot 11.00 uur het werk neer te leggen.

Met de staking wil de VVMC protesteren tegen het zogenoemde 'rondje rond de kerk.' Met die term wordt bedoeld dat machinisten en conducteurs vaste routes moeten rijden.

NS was naar de rechter gestapt om de staking te voorkomen. Volgens de rechter is de staking op dit moment nog te vroeg. Partijen zijn nog in gesprek en de VVMC had in haar brief niet duidelijk genoeg gesteld dat er al sprake was van een ultimatum.

Minder politie
Bovendien is er sprake van een risico voor de veiligheid als grote mensenmassa's op onder meer perrons bij elkaar staan. Op dit moment is er minder politie beschikbaar, had NS betoogd, omdat die veelal bezig is met grote evenementen.

De rechter heeft het recht op staken opgeschort tot 6 januari.

De NS verwacht na deze uitspraak vrijdag de reguliere dienstregeling te kunnen rijden. Het bedrijf noemt de uitspraak 'goed nieuws voor onze reizigers'. Anders hadden zij morgen grote hinder ondervonden, aldus NS. Het gesprek met de vakbonden over de kwestie wordt voortgezet, kondigt het bedrijf aan.

Ultimatum
De VVMC ligt al geruime tijd overhoop met de directie van de NS over dit punt. "Als de machinisten elke keer hetzelfde rondje moeten rijden dan worden ze minder oplettend en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties," aldus de bond. 

Eind oktober was al een protest aangekondigd tegen de vaste routes voor machinisten en conducteurs. Dat protest was destijds aangekondigd vanuit de NS-medewerkers zelf, en niet vanuit een vakbond. Zij waarschuwden dat zij tijdens de maandagspits het werk op Amsterdam Centraal het werk neer zullen te leggen.

Een aantal machinisten legden het werk stil, maar een grote georganiseerde staking bleef uit en daarmee de verwachte chaos. Op 8 december stelde de bond de directie een ultimatum, dat afgelopen zondag afliep zonder bevredigende reactie.