Rechter schrapt verbod op Airbnb in drie wijken binnenstad

Amsterdam heeft ten onrechte drie wijken in de oude binnenstad aangewezen waar vakantieverhuur van woonruimte verboden is.

Madelief van Dongen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat heeft de bestuursrechter bepaald in een zaak die was aangespannen door onder meer Amsterdam Gastvrij. Die vereniging behartigt de belangen van huizenbezitters die hun woning verhuren via Airbnb of een ander platform.

Tim Klein Haneveld van Amsterdam Gastvrij zegt blij te zijn met de uitspraak. “Maar ergens verbaast het ons helemaal niet. We hadden ernstige twijfels over de juridische onderbouwing van het verbod in deze gebieden.”

Overlast toerisme

Sinds 1 juli afgelopen jaar is het verhuren van je huis rondom de Oudezijds Achterburgwal, de Nieuwezijds Voorburgwal en in het zuidelijke deel van de grachtengordel, grofweg tussen Amstel en Leidsegracht, verboden. De gemeente voerde het verbod in omdat door het toerisme de leefbaarheid voor bewoners onder druk zou staan en er sprake was van overlast. In deze buurten stonden vlak voor het verbod in zou gaan zo’n 1500 woningen op Airbnb.

Maar volgens de rechter mag Amsterdam zich niet uitspreken over vakantieverhuur in een hele wijk, omdat de Huisvestingswet daar niet in voorziet. Wel kan de gemeente op een andere manier ingrijpen, zegt de rechter, namelijk zoals ook al gebeurt in de wijken waar geen verbod was afgekondigd. Daar mag vakantieverhuur alleen nog met een vergunning en dan voor maximaal dertig nachten per jaar aan ten hoogste vier personen.

Problemen

Klein Haneveld: “Wij beseffen dondersgoed dat er problemen zijn met drukte en overlast in het centrum. Maar de relatie tussen vakantieverhuur en die drukte, betwijfelen we. Als je goed naar de cijfers kijkt, heeft de overlast daar weinig mee te maken.”

In januari vorig jaar volgde uit een uitspraak van de Raad van State dat Amsterdammers een vergunning nodig hebben om hun woning te verhuren aan toeristen. Vanaf dit jaar is de wet aangescherpt en kan deze vergunning ook in hele gebieden worden geweigerd, om in uiterste gevallen wijken aan te wijzen waarin vakantieverhuur geheel is verboden.

“Maar na deze uitspraak zal Ivens terug moeten naar de tekentafel,” aldus Klein Haneveld. “En goed nadenken of dit wel echt de juiste manier is.”

Noodzaak

Volgens de gemeente is het een kwestie van tijd tot er nieuwe verbodsgebieden zijn. ‘De rechter stelt dat we te vroeg waren en dat we het verbod in de wijken pas dit jaar hadden mogen invoeren, omdat de wet op dit punt verduidelijkt is,’ laat een woordvoerder van wethouder Ivens weten.

‘Gelukkig concludeert de rechter dat er wel verbodsgebieden aangewezen mogen worden, zolang de noodzaak ervan maar goed wordt onderbouwd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden