Rechter: ‘School mocht jongen schorsen wegens wangedrag ouders’

Een basisschool in Nieuw-West mocht een kind van school schorsen vanwege wangedrag van zijn ouders. Dat het kind zelf een rustige leerling was, en geen enkel probleem veroorzaakte, verandert de zaak niet.

Beeld ANP

Dat heeft de voorzieningenrechter in hoger beroep bepaald, tegen een eerder oordeel van de rechter en een bezwaaradviescommissie in. 

Aanleiding van de verwijdering waren drie incidenten op de basisschool in november en december vorig jaar. De vader van de jongen had op de school iemand bedreigd en een vernieling aangericht. De moeder zou zich meerdere keren hebben misdragen op de school. Bovenop de ‘verregaande bemoeienis van de ouders met de organisatorische gang van zaken op de school’ was dat volgens het schoolbestuur aanleiding voor de verwijdering van het kind in april vorig jaar.

De rechter oordeelde in juni dat de school niet voldoende had gemotiveerd waarom het kind niet langer hier onderwezen mocht worden. Na die uitspraak mocht het kind tot het einde van het schooljaar nog naar de school. Hierdoor heeft hij groep 7 kunnen afmaken.

In de zomervakantie adviseerde een bezwaarcommissie het kind niet te schorsen. In plaats daarvan zou de commissie de vader (nog) een pleinverbod op kunnen leggen. Voorts had de school zich volgens de commissie onvoldoende ingespannen om een nieuwe school te vinden voor het kind. 

Tegen dit advies in heeft de school, die onderdeel is van de Stichting Openbaar Onderwijs Westelijke Tuinsteden, de leerling begin dit jaar toch verwijderd. De leerling, die nu aan zijn achtste schooljaar zou moeten beginnen, zit sinds het begin van dit schooljaar thuis.

Pleinverbod

Twee van de drie incidenten vonden plaats nadat de vader al niet meer welkom was op het schoolplein. De school schrijft dan ook in het verweer geen heil te zien in een pleinverbod voor de vader. De docenten zouden zich bedreigd voelen door de ouders. ‘Dat de docenten de moeder van het kind uit beleefdheid begroeten, betekent immers niet dat zij voornoemde gevoelens niet ervaren,’ staat in het verweer geschreven.

De voorzieningenrechter vindt de motivering van de school nu wel voldoende. Daarbij speelt ook dat de school met 13 scholen contact heeft opgenomen om het kind op een andere school geplaatst te krijgen en de moeder vier alternatieve scholen zonder duidelijke reden heeft afgewezen. 

‘Het is in het belang van het kind om zo snel mogelijk aan groep 8 te beginnen en die mogelijkheid wordt hem geboden,’ aldus de rechter. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden