Rechter: ontslag ex-directeur Haga Lyceum is terecht

De rechtbank Amsterdam handhaaft het ontslag van Soner Atasoy als directeur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum.

Bas Soetenhorst
null Beeld ANP
Beeld ANP

Atasoy werd dit voorjaar op staande voet ontslagen door het schoolbestuur. De rechter stelt in een donderdag gedane uitspraak dat dat gerechtvaardigd was, omdat Atasoy na te zijn geschorst het bestuur geen toegang gaf tot de bankrekeningen van de school. Daardoor ontstonden ernstige problemen, met name rond de betaling van salarissen aan het personeel. De rechtbank vindt dit Atasoy ‘ernstig aan te rekenen’, omdat hij had kunnen weten dat hij de school in grote moeilijkheden zou brengen. Daarmee heeft hij ‘welbewust het belang van de school geschaad, kennelijk als wapen in het kader van de machtsstrijd’ die was ontstaan.

Nog meer tegenslag

Er is nog meer tegenslag voor Atasoy, want woensdag wees de rechter in een andere rechtszaak in een tussenvonnis alle eisen af van de gelijktijdig met hem ontslag bestuurssecretaris, Sadrettin Karadag. Hij wilde dat de rechter het huidige bestuur onbevoegd zou verklaren en hem op korte termijn zou laten terugkeren in zijn functie. De rechter ziet daar geen reden toe, ook omdat de rust op het Haga Lyceum ‘voor een belangrijk deel is teruggekeerd’ sinds de aftocht van Atasoy en Karadag.

De uitspraken vormen het zoveelste hoofdstuk in het juridisch gevecht tussen het bestuur van de school en Atasoy, die in mei na interne strubbelingen werd ontslagen. Bij de mondelinge behandeling in zijn ontslagzaak, twee weken geleden, kondigde Atasoy al aan in hoger beroep te zullen gaan bij een voor hem ongunstige beslissing. Volgende maand dient een hoger beroep in weer een andere zaak, nu tegen zijn ontslag als bestuurslid van de school.

In opspraak

Het Haga Lyceum kwam begin vorig jaar in opspraak toen de AIVD onder meer waarschuwde dat Atasoy zich omringde met ‘salafistische aanjagers’. Vanwege die waarschuwing van de inlichtingendienst riepen het kabinet en de gemeente Amsterdam ouders op hun kinderen van school te halen, maar daaraan gaven slechts weinigen gehoor. Pogingen van de overheid Atasoys vertrek af te dwingen, liepen spaak bij de rechter. Maar interne ruzies braken hem alsnog op.

Dit voorjaar groeide de onrust onder personeel en ouders die Atasoy een autoritaire stijl verweten. Het mondde in mei uit in zijn ontslag.

Met het oog op de ontslagzaak bij de rechter liet het schoolbestuur een recherchebureau een rapport schrijven waarin vooral docenten het beeld schetsen van een schrikbewind dat Atasoy voerde. Ook zou hij opdracht hebben gegeven tot het afluisteren van de Onderwijsinspectie. Atasoy weerspreekt de beschuldigingen en zegt gesteund te worden door een groot deel van het personeel en ouders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden