Rechter blokkeert uitbreidingsplannen Haga Lyceum

De Raad van State heeft woensdag een streep gezet door uitbreidingsplannen van de directeur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum. Hij wilde meer scholen openen in Amsterdam en andere steden.

Het Haga Lyceum kwam in opspraak nadat de AIVD melding maakte van banden met een terreurgroep en ‘salafistische aanjagers’. Beeld ANP
Het Haga Lyceum kwam in opspraak nadat de AIVD melding maakte van banden met een terreurgroep en ‘salafistische aanjagers’.Beeld ANP

Volgens de hoogste bestuursrechter heeft Onderwijsminister Arie Slob terecht de bekostiging geweigerd van vijf nieuwe middelbare scholen van de Haagse stichting De Ozonlaag, waarvan Hagadirecteur Soner Atasoy bestuurder is. “De stichting heeft niet aangetoond dat de nieuwe scholen voldoende leerlingen zullen trekken,” aldus de Raad van State.

De stichting wilde overheidsgeld voor scholen in Amsterdam, Den Haag, Deventer, Rotterdam en Utrecht. Het onderwijs zou gebaseerd worden op een combinatie van vijf levensbeschouwelijke en religieuze richtingen: algemeen bijzonder, protestants-christelijk, rooms-katholiek, islamitisch en hindoeïstisch.

In opspraak

De Ozonlaag heeft de zogenoemde belangstellingspercentages bij elkaar opgeteld, maar dat kan alleen bij onderwijs op basis van richtingen die ‘min of meer in elkaars verlengde liggen’, aldus de bestuursrechter. “Dat is bij de combinatie van de onderwijsrichtingen islamitisch en hindoeïstisch niet het geval.”

Het Haga Lyceum kwam in opspraak omdat de AIVD melding maakte van banden met een terreurgroep en ‘salafistische aanjagers’. De school heeft eerder juridische stappen aangekondigd tegen Amsterdam om extra huisvesting af te dwingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden