Amsterdam Bewaar

Rechter beslist over lawaaidemonstratie 4 mei

Rechter beslist over lawaaidemonstratie 4 mei
© -

Actiegroep #Geen4MeiVoorMij heeft een rechtszaak aangespannen tegen het verbod van waarnemend burgemeester Jozias van Aarsten op de aangekondigde lawaaidemo tijdens de dodenherdenking op de Dam.

Dat bevestigt de rechtbank van Amsterdam. De rechtszaak dient op 3 mei om 13.30 uur, een dag voor de dodenherdenking, en dus ook de inmiddels verboden lawaaidemo.

Burgemeester Jozias Van Aartsen oordeelde maandag dat de lawaaidemonstratie onacceptabel en strafbaar is, en waarschuwde de organisatie het protest niet door te zetten. De groep eist dat het verbod van tafel gaat. 

Volgens Rogier Meijerink, woordvoerder van de actiegroep, heeft de burgemeester zich bij het maken van deze beslissing laten leiden door 'een onderbuikgevoel'. "Begrijpelijk want de onderwerpen die wij aansnijden liggen, bijna 70 jaar na dato, nog altijd zeer gevoelig."

Oorlogsmisdadigers
De Nationale Herdenking wordt jaarlijks gehouden ter nagedachtenis aan alle Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en voor "allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties" daarna.

De actievoerders betrekken het kolonialisme bij de herdenking. Ze menen dat "oorlogsmisdadigers worden herdacht," omdat dus ook de Nederlandse militairen die sneuvelden tijdens de oorlog tegen onafhankelijkheidsstrijders in het toenmalige Nederlands-Indië worden herdacht.

Lees ook: Nationaal Comité weigert gesprek lawaaidemo

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.