Rechter adviseert buren Whatsappgroep tegen overlast

Twaalf bewoners van een woonblok aan de De Lairessestraat eisten woensdag bij de rechter een straatverbod voor hun buurman, maar zo ver wil de rechter niet gaan.

Rebekka Raap
De Lairessestraat Beeld Floris Lok
De LairessestraatBeeld Floris Lok

Ze klagen al meer dan een jaar over overlast die hij zou veroorzaken: wilde feesten organiseren waarbij de muziek hard staat en de drank rijkelijk vloeit.

Pogingen om de burenruzie met elkaar op te lossen, liepen op niks uit. Volgens de buurtbewoners was hun feestende buurman 'te dronken en doorgesnoven' om voor rede vatbaar te zijn. 47 meldingen van overlast kwamen er binnen bij het Meldpunt Zorg en Woonoverlast. Niet zelden kwam ook de politie daarbij kijken.

40 meldingen kwamen van de bovenburen. Volgens hen heeft hun jongste zoon zo veel last van de harde muziek, dat hij mentale problemen heeft.

Volgens de advocaat van de beschuldigde buurman kan een psycholoog niet bevestigen dat deze problemen door geluidsoverlast komen. De buurman herkent zich ook niet in het beeld; hoewel hij wel houdt van een drankje op zijn tijd, stelt hij dat hij het zich vanwege zijn werk niet kan permitteren zo vaak wilde feesten te houden.

Zoenincident
Volgens hem hebben zijn bovenburen de pik op hem. Toen deze familie er nog niet zo lang woonde, werd het stel door hem uitgenodigd op een van de beruchte feestjes, waar hij de buurvrouw 'een intense zoen' gaf. Dit zoenincident zou de bovenbuurman jaloers hebben gemaakt.

Een straatverbod gaat de rechter te ver, hoewel ze wel bewezen acht dat er sprake is van overlast. Zij vroeg de buren om onder begeleiding van de advocaten met elkaar in gesprek te gaan.

Uiteindelijk kwamen ze tot 'een creatieve oplossing', aldus de advocaat van de twaalf buurtbewoners: er wordt een WhatsAppgroep gestart met alle bewoners. Ook zullen er geluidsmetingen worden uitgevoerd in het huis van de buurman en de omliggende woningen, om vast te stellen wanneer het geluid te hard is. Na drie maanden wordt de balans opgemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden