Nieuws

Rechtbank: ‘Wie deze berichten typte, heeft Chahid Yakhlaf vermoord’

De rechtbank wreef het de verdachten van de liquidatie van Chahid Yakhlaf (2015) en de mislukte aanslag op Nourdine A. (2016) dinsdag flink onder hun neus: als zij de ‘sprekers’ zijn in hun onderlinge e-mailverkeer, zijn zij de daders.

Paul Vugts
De vluchtauto die zou zijn gebruikt na de liquidatie van Chahid Yakhlaf Beeld ANP
De vluchtauto die zou zijn gebruikt na de liquidatie van Chahid YakhlafBeeld ANP

Het ontsleutelde berichtenverkeer op de dag na de liquidatie van Chahid Yakhlaf, Oudjaarsdag 2015 in Kerkdriel, is glashelder. Zo luidde een bericht dat wordt toegerekend aan ‘schutter’ Hicham M. (25): ‘We hebben het toch goed gedaan, hè? Hopelijk gaat-ie diddie (dood).'

Een ander bericht, volgens de recherche afkomstig van de ‘PGP’-smartphone (‘Pretty Good Privacy’) die de Amsterdamse ‘opdrachtgever’ Omar Lkhorf (28) gebruikte: ‘Die andere is gewond.’ Chafik, de broer van de vermoorde Chahid Yakhlaf, was geraakt door kogels in borst en bovenbeen.

Dat Chahid is vermoord en Chafik mogelijk volgt, wordt gevierd als overwinning.

Bloedgeld

Onderhandelend ná de gedane klus, vraagt de schutter 70 duizend euro bloedgeld. Voor de liquidatie van Eaneas Lomp (‘die aap’), een kleine twee maanden daarvoor, in Krommenie schrijft hij 60 duizend euro te hebben gekregen.

De opdrachtgever zegt dat ‘hitters’ normaal gesproken tussen de 40 en 50 duizend euro betaald krijgen. Uiteindelijk belooft hij 75 duizend euro, maar ‘als Rotje ernaar vraagt, moet je zeggen dat je 50 gekregen hebt’.

‘Rotje’ is volgens justitie de tweede schutter: Mohamed H. (29) uit Rotterdam.

Belangrijke ‘PGP’s’ en gewone telefoons zijn op allerlei relevante momenten te lokaliseren in de buurt van plekken waar de verdachten dan verblijven. Op tal van momenten passen verstuurde e-mails precies bij hun dagelijkse levens.

Dikke dossiers

De recherche heeft dikke dossiers samengesteld waaruit voor justitie overduidelijk blijkt dat de verdachten ‘Suarez’, ‘Groot Hoofd’, ‘Furby’, ‘Rotje’ of ‘Eitje’ zijn, de bijnamen die op dat moment in het versleutelde e-mailverkeer worden gebruikt.

De verdachten weerspreken stellig dat zij de schrijvers van de berichten zijn, maar een stevige onderbouwing voor hun ontkenning geven ze niet.

De versleutelde smartphones spelen ook weer een cruciale rol in het bewijs dat de drie betrokken waren bij de mislukte aanslag in de avond van 3 april 2016 op de Burgemeester Vening Meineszlaan in Amsterdam-Nieuw-West.

Daarbij werd Nourdine A. beschoten, in het milieu bekend als ‘Hitler’.

‘Die flikker’ zou de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt ‘hebben georganiseerd’ waarbij de broer van Omar Lkhorfs, die zelf de opdrachtgever was van de aanslag, werd vermoord.

Hicham M. zou het doelwit hebben geobserveerd en Mohamed H. plus een andere Amsterdamse twintiger zouden vanaf een witte scooter hebben geschoten met een kalasjnikov.

Via de ‘PGP’s’ die justitie aan de verdachten koppelt wordt in straattaal opnieuw zeer concreet over het mislukte moordplan gesproken. Op enig moment denkt één betrokkene de klus te hebben geklaard: ‘Bro, hij is er af, ik heb hem er af gehaald (vermoord) bij het café waar hij chillt.’

Waggie

Nourdine A. overleefde de aanslag echter doordat het automatische wapen haperde. (‘Ik heb drie op zijn waggie gemikt, ik heb echt mijn best gedaan’). Tijdens een achtervolging waren de schutters ‘blijven geven’, maar dat ‘kankerwapen’ bleef ‘vastlopen’ waardoor A. toch ‘niet loesoe was’ (overleefde).

Ook nu beloofde Omar Lkhorf volgens justitie ‘doekoe’, al was het dit keer vanwege de mislukking ‘een kleinigheidje’.

Mohamed H. zei tegen de rechters dat hij de berichten ‘schokkend’ vindt. “Er wordt gesproken over mensenlevens alsof het niks is.”

De verdachten bleven volharden in hun ontkenning: “Ik heb die berichten niet gestuurd.” Datzelfde herhaalden Omar Lkhorf en Hicham M.

Woensdag behandelt de rechtbank de liquidatie van Eaneas Lomp, op 7 november 2015 in Krommenie. Aanklagers Annemiek van Eck en Aidan van Veen houden maandag hun requisitoir, waarin ze levenslang zullen eisen tegen de hoofdverdachten.

Ruim een maand voordat de criminele broers Chahid en Chafik Yakhlaf op Oudjaarsdag 2015 met automatische wapens werden beschoten, waardoor Chahid overleed, zou dezelfde dadergroep al een aanslag op hen hebben willen plegen.

In 2012 geleden kwam de al langer sluimerende vete in de Amsterdamse onderwereld met donderend geraas tot uitbarsting, met de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt. Dit is er sindsdien gebeurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden